De zomertijd gaat dit weekend in: wat betekent dat voor jouw kind?

Komend weekend gaat de zomertijd in. Al tijdenlang wordt er gediscussieerd over het nut van het verzetten van de klok. Het is namelijk niet goed voor het lichaam en dan vooral het bioritme. Veel mensen hebben daar last van, met name kinderen en ouderen. 

De overgang van winter- naar zomertijd lijkt voor problemen te zorgen. Kinderen zijn er niet per se slaperiger door, maar ze zijn prikkelbaarder en minder geconcentreerd. Jonge kinderen en baby’s huilen meer. Kinderen hebben niet alleen op zondag last van de overgang, maar ook maandag blijft pittig. Vooral ‘s morgens zullen kinderen er last van hebben. 
 

Bioritme

De tijd wordt dan wel verzet, maar onze interne biologische klok past zich daar niet op aan. Het advies luidt dan ook: houd je als ouder aan het gewone dag- en nachtritme, maar zorg bijvoorbeeld wel voor verduisterende gordijnen. Soms hebben kinderen langer dan een paar dagen last van de verzette klok en dan is het verstandig om de slaapomgeving van het kind te optimaliseren. Door de gordijnen 's ochtends goed open te zetten, kan het kind wellicht door het zonlicht sneller geactiveerd worden.
 

Zomertijd afschaffen?

In 2018 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend over het afschaffen van de verplichte zomer- en wintertijd in 2019 wat doorgeschoven is naar 2021. De kans dat de afschaffing van de zomertijd in 2021 nog doorgaat is inmiddels zeer klein. De aanhoudende coronacrisis maakt de deadline zeer onwaarschijnlijk. Dus verandert er voorlopig niets en verzetten we 2 keer per jaar de klok.
 
Door: Nationale Onderwijsgids