Scholen krijgen komend schooljaar al te horen dat ze het onderwijsadvies van een leerling standaard moeten ophogen als de eindtoets hoger uitvalt dan het eerdere advies. Dat heeft minister Wiersma van Onderwijs gisteren gezegd in de Tweede Kamer. Dat meldt De Gelderlander.
De minister reageert daarmee op het onderzoek van het AD, dat afgelopen zaterdag werd gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die buiten de Randstad naar school gaan, een grotere kans lopen op een laag schooladvies. Als de eindtoets dan vervolgens beter uitpakt dan verwacht, dan is een opwaartse bijstelling van het advies lang niet altijd vanzelfsprekend.
Nieuwe wetgeving
Nieuwe wetgeving om dit probleem aan te pakken is begin dit jaar aangenomen. Vanaf schooljaar 2023-2024 moet de school een hoger schooladvies geven als de leerling de doorstroomtoets beter gemaakt heeft.
Leerlingen buiten de Randstad
De Tweede Kamer wil echter dat leerlingen nu al profiteren van de aankomende regels en minister Wiersma is het daar helemaal mee eens. De D66-minister zegde ook toe dat DUO opnieuw gaat kijken naar de redenen waarom leerlingen buiten de Randstad meer onder geadviseerd worden en dat scholen op het platteland veel vaker weigeren om het schooladvies op te hogen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk