Basisscholen hebben honderden miljoenen geïnvesteerd in betere ventilatie sinds de coronapandemie. Maar bij een gedeelte van de scholen blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Op basisschool de Bellefleur in het Gelderse Dodewaard ruikt het altijd muf. Leraren en kinderen hebben last van hoofdpijn en droge ogen. Dat komt door de slechte ventilatie. Dat meldt het NRC.
De ventilatieproblemen in schoolklassen kwamen kort na het uitbreken van corona op de politieke agenda. Betere ventilatie zou de verspreiding van corona in de klaslokalen tegengaan. Maar, op zo’n 16 procent van de scholen is de ventilatie nog altijd niet op orde, blijkt uit cijfers van het ministerie.
Subsidieregeling
Minister Dennis Wiersma wees scholen erop eind juni erop om werk te maken van de ventilatie. Er werd 140 miljoen euro voor vrijgemaakt en ook de subsidieregeling werd uitgebreid. Niet 30 procent, maar 60 procent wordt voortaan vergoed.
Het schoolgebouw van basisschool de Bellefleur is gewoon op zegt directeur Frank Koelen. “Een school hoort veertig jaar mee te gaan, dit gebouw wordt al zeventig jaar gebruikt. Het gebouw is totaal niet geïsoleerd. In de zomer smelten we hier weg en ’s winters is alles koud.”
C02-meter
Er hangt een CO2-meter naast het schoolbord in de klas van juf Saskia. Die kwam er dankzij de overheidssubsidie. Een uurtje lesgeven met negen kinderen in de klas en de meter is helemaal oranje. Dat betekent dat meer ventileren nodig is en dat terwijl de ramen al open staan.
Teststraat
Op een gegeven moment had de Bellefleur een eigen teststraat, want alle kinderen moesten getest worden. Of de besmettingen ook te maken hadden met de slechte ventilatie is mogelijk, maar andere scholen hadden natuurlijk ook last van corona.
Rendabel
Directeur Koelen: “Voor de gemeente moet een investering aan de school rendabel zijn. We gaan over een paar jaar verhuizen naar een nieuw gebouw. Een oud schoolgebouw ventileren wordt dan niet rendabel geacht.” Als je één schoollokaal goed wil ventileren hangt daar al gauw een prijskaartje van 25.000 euro aan. In de oude subsidieregeling kregen scholen 30 procent van die kosten vergoed door het kabinet.
Het duurt nog twee a drie jaar voordat de Bellefleur naar een nieuw gebouw verhuist. Als de bouwkosten blijven stijgen kan het zelfs langer duren. “We zitten dus nog zeker twee winters in deze ellende”, aldus Koelen. En dat betekent: te warme zomers en te koude winters met steeds die onuitroeibare hoofdpijn erbij.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk