Kapotte schoenen, geen eten mee: docenten zien gevolgen inflatie op school

Uit een recente enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijkt dat op scholen de gevolgen van de stijgende prijzen goed te zien zijn. Kinderen hebben lege broodtrommels en er is geen geld meer voor schoolreisjes of maandverband. Dat meldt RTL Nieuws. 

Mensen die in het onderwijs werken merkten dat kinderen en jongeren zelf al aangaven zich zorgen te maken om de toekomst. Ook zijn er kinderen die geen geld hebben voor nieuwe kleding, boeken, schriften of laptops. De broodtrommels blijven leeg en soms krijgen kinderen geen groente of fruit mee of juist elke keer hetzelfde omdat er geen geld is voor afwisseling.

Armoede 

Het onderwijspersoneel ziet ook dat kinderen moe zijn van de honger, dat kinderen niet meer elke dag kunnen douchen of mee kunnen op schoolreisjes vanwege de stijgende prijzen. “Armoede is er altijd al geweest”, zegt Simone van Geest, woordvoerder van de AOb, “maar veel mensen zijn nu bezorgd. Je schrikt je rot als je kijkt naar wat er op scholen speelt.”

“Het is logisch dat op scholen de gevolgen van de inflatie worden gezien”, aldus Jessy Burgers, woordvoerder van de MBO Raad. “Scholen staan midden in de samenleving. En een heel groot deel van de samenleving wordt geraakt door de stijgende prijzen, dus ook de studenten.”

Stress 

“Het aantal gezinnen in armoede stijgt”, zegt Stan Termeer van de VO-Raad. “Dus je kunt uittellen dat jongeren dat mee naar school nemen. Kinderen die in de winter nog steeds met zomerkleren naar school komen, bijvoorbeeld. Armoede thuis leidt tot stress, bij ouders en kinderen en de kinderen nemen die stress weer mee naar school.”

Geen nieuwe gympies 

Een directeur van een basisschool in Brabant geeft aan dat hij de armoede vooral ziet aan het schoeisel van de leerlingen. Wie uit gezinnen komt die het financieel moeilijker hebben, krijgt geen nieuwe gympies meer.

Inflatie

Niet alleen de leerlingen hebben last van de gevolgen van de inflatie, ook docenten hebben er last van. “De inflatie raakt niet alleen maar mensen die geen inkomsten hebben”, stelt Termeer.

Het onderwijspersoneel maakt zich ook zorgen om hun eigen situatie blijkt uit de enquête van de AOb. 4 procent van de 1702 ondervraagden gaf al aan in de problemen te zitten door de inflatie en meer dan 850 mensen gaven aan zich een beetje zorgen te maken. Een derde deel van het onderwijspersoneel is behoorlijk bang voor financiële problemen. Bijna 13 procent maakt zich helemaal geen zorgen om de inflatie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk