In Den Bosch staat de democratische school De Tijd en Ruimte voor kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs. Leerlingen op deze school mogen zelf bepalen wat ze leren en wanneer zij dat doen. Er zijn geen schoolroosters, toetsen, rapporten of klassen. Ouders moeten maandelijks 350 euro betalen om hun kind naar deze school te laten gaan. Dit meldt BN de Stem.
Initiatiefnemer en schoolleider Alexander Rommens is ervan overtuigd dat als kinderen de vrijheid hebben, ze altijd iets zullen leren. “Je kunt niet niet-leren”, stelt hij. Kinderen moeten uiterlijk 10.00 uur op school zijn en mogen dan zelf beslissen wat ze gaan doen: een potje voetballen, gymmen of knutselen bijvoorbeeld. De Onderwijsinspectie heeft de school meerdere malen bezocht en geoordeeld dat De Tijd en Ruimte voldoet aan alle normen voor goed onderwijs. Er is een studielokaal, chillruimte en werkplaats en er is een theater, ontdeklokaal en een ruimte met grote landkaarten.
Laag ziekteverzuim
Kinderen mogen zich maandags deels afmelden na een druk weekend. Dat is bij De Tijd en Ruimte geoorloofd verzuim. Op de democratische school is er volgens Rommens juist heel laag verzuim, omdat kinderen aanwezig wíllen zijn. De school heeft met 25 kinderen een laag leerlingenaantal. En omdat er geen toetsen plaatsvinden, moet De Tijd en Ruimte zelf voor alle kosten opdraaien. Daarom wordt er een maandelijkse bijdrage van de ouders gevraagd. "Het is nog minimaal wat we vragen. En de ouders van onze leerlingen betalen nu eigenlijk dubbel. Via de belasting voor onderwijs waar je kind geen gebruik van maakt en aan ons.”
Zelf om diploma vragen
Hoe moet dat dan als een leerling de middelbare school wil afronden en een vervolgstudie wil doen? Leerlingen moeten er zelf om vragen als ze een diploma willen halen of een (staats)examen willen doen. De meeste leerlingen gaan na De Tijd en Ruimte naar het mbo. Een klein deel van de kinderen kiest voor het hbo of gaat naar de universiteit.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky