Niet eerder waren de cijfers van overgewicht en depressiviteit onder kinderen zo hoog. Volgens het CBS kampten tussen 2018 en 2022 gemiddeld 12 procent van de kinderen in de leeftijd 4 en 12 jaar met overgewicht (CBS, 2023). Daarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd de basis leggen om gezonde gewoontes aan het leren. Pedagoog Priscilla Avôt, ontwikkelde het interactieve lesprogramma ‘Gezond op School’, waarin basisschoolleerlingen door kookworkshops, spelletjes en bewegingsactiviteiten leren hoe zij hun leven lang fysiek en mentaal gezond kunnen zijn. Dat meldt Media Tornado.
“Educatie rondom een gezonde leefstijl zou een wekelijks onderdeel moeten zijn van het lesprogramma. Het is letterlijk van levensbelang dat kinderen leren over voeding, beweging en een positieve mindset’’, zegt Priscilla Avôt, oprichtster Foodies & Family. "Kinderen ontdekken in Gezond op School dat deze drie pijlers verband hebben met elkaar en dat zij hier zelf controle over hebben. Door simpele opdrachten en challenges kunnen kinderen (en opvoeders) ook thuis gezonde keuzes kunnen maken waar zij hun hele leven van profiteren.”
Gezonde leefstijl stimuleren
Naast de zorgwekkende gevolgen die overgewicht en depressiviteit kunnen hebben voor de toekomst van deze kinderen, zijn er ook directe gevolgen: minder energie, een negatief zelfbeeld en moeite met concentreren. Daarom is het de missie van Foodies & Family, ontwikkelaar van zelfbewust lesmateriaal, om spelenderwijs een gezonde leefstijl bij kinderen te stimuleren. Door op een leuke manier bezig te zijn met voeding, beweging en een positieve mindset leggen zij met het lesprogramma Gezond op School de basis voor levenslange gezonde gewoontes.
Vakdocent in de klas
Scholen ontvangen in een traject van acht tot maximaal veertig weken elke week een vakdocent van Foodies & Family in de klas. De lessen bestaan uit theorie die de kinderen daarna klassikaal in de praktijk brengen, door bijvoorbeeld een kookworkshop of spelletjes die hun mentale weerbaarheid trainen.
Kookdiploma
Zo ervaren leerlingen spelenderwijs hoe zij gezonde keuzes maken die leuk én lekker kunnen zijn. Aan het einde van het lesprogramma krijgen leerlingen hun kookdiploma en een eigen seizoensgebonden receptenboek. Dat biedt tastbaar bewijs dat zij hebben gewerkt aan een gezonde basis voor hun toekomst.
Door: Nationale Onderwijsgids