Veranderingen tijdens het schooljaar 2024-2025

Het nieuwe schooljaar gaat van start en dat zorgt ook voor allerlei veranderingen in het primair en gespecialiseerd onderwijs. Per 1 augustus 2024 is er een regeling ingegaan voor prioriteitsscholen, op basisscholen mogen er geen mobiele telefoons de klas meer in en de VOG kinderopvang is vanaf 1 juli ingegaan in het primair onderwijs. De PO-Raad zet de belangrijkste veranderingen voor aankomend schooljaar op een rijtje.

Scholen die op 1 augustus 2024 een ‘zeer zwak’ of ‘zeer onvoldoende’ beoordeling hebben gekregen van de Onderwijsinspectie, kunnen de regeling prioriteitsscholen aanvragen. Het ministerie van OCW stelt 8,7 miljoen euro voor het primair onderwijs en 1,8 miljoen euro voor het gespecialiseerd onderwijs hiervoor beschikbaar. Scholen die aan alle voorwaarden voldoen kunnen vanaf 2 september tot en met 13 september 2024 subsidie aanvragen.

Telefoonverbod 

Basisscholen mogen dit schooljaar geen mobiele telefoons meer toelaten in de klas. Alleen als ze voor educatief gebruik zijn. Scholen mogen zelf bepalen wat educatief gebruik inhoudt. Ook mogen ze met leraren, leerlingen en ouders de regels vormgeven.

Regeling onderwijsregio's 

Po-schoolorganisaties kunnen samen met andere (educatieve) partners tot en met 15 oktober aanspraak maken op de regeling onderwijsregio’s. OCW wil graag een landelijk dekkend netwerk voor onderwijsregio’s. Alleen in 2025 is er de mogelijkheid om als onderwijsregio subsidie aan te vragen.

VOG kinderopvang 

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kinderopvang is vanaf 1 juli 2024 genoeg voor onderwijsprofessionals die aan het werk zijn in het primair onderwijs. Een aparte VOG voor het primair onderwijs aanvragen is niet meer nodig. Scholen en werknemers kost dit anders namelijk veel tijd en geld.

Duurzame verbetering 

Subsidieregeling Ontwikkelkracht 2024/2025 is in werking gezet om de kwaliteit van het primair- en voortgezet onderwijs duurzaam te verbeteren.

Toelating middelbare school

Achtstegroepers krijgen een advies dat zij nodig hebben bij de toelating tot de middelbare school.

Data doorstroomtoets 

De doorstroomtoets wordt in 2025 gemaakt van 27 januari tot en met 16 februari 2025. Op 4 en 5 februari 2025 staan de papieren toetsen gepland. Er staan weer drie weken voor het inhalen van de toets gepland.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk