Poepen op school is voor de helft van de leerlingen ondenkbaar

Ongeveer 50 procent van de leerlingen die naar de basis- en middelbare school gaan, bezoeken daar nooit of bijna nooit het toilet om te poepen. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat de leerlingen de toiletten vaak vies vinden of ze zijn bang dat andere kinderen ze horen. Dat meldt de NOS.

1000 kinderen tussen de 8 en 16 jaar zijn door de Maag Lever Darm Stichting ondervraagd over hun toiletgewoontes op school. 91 procent van de kinderen ging wel naar de wc om te plassen. Maar iets meer dan de helft van de leerlingen gaat niet naar de wc als ze eigenlijk wel moeten poepen.

Weinig privacy 

Vaak hebben de wc’s op school klapdeurtjes. Daar kan iedereen onderdoor kijken. Op de schoolwc’s wordt ook vaak gerookt en gevapet. Dat helpt ook niet echt mee als een leerling een ‘grote boodschap’ moet doen.

Buikklachten 

43 procent van de leerlingen die niet poept krijgt uiteindelijk buikklachten. Een gedeelte van de leerlingen moet zelfs naar de dokter omdat de buikpijn ondragelijk is. Kinderarts Marc Benninga van het Emma Kinderziekenhuis ziet regelmatig kinderen voorbijkomen die op school niet durven poepen.

De kinderen die bij Benninga op spreekuur komen hebben last van een opgeblazen gevoel, buikpijn en hebben uiteindelijk nog meer moeite met naar het toilet gaan omdat de ontlasting harder wordt. En dat allemaal omdat ze op school niet naar het toilet durven gaan.

Schoon toilet 

Op scholen gaan tientallen tot honderden kinderen per dag naar het toilet. Zo’n toilet wordt alleen ’s avonds schoonmaakt. Als kinderen naar een dokter moeten omdat ze niet naar de wc’s willen omdat ze smerig zijn, dan is dat best erg”, zo stelt directeur Mariël Croon van de Maag Lever Darm Stichting.

De Maag Lever Darm Stichting roept schoolbesturen, het ministerie van Onderwijs en gemeenten op om te zorgen voor schone en veilige wc’s. Kinderen kunnen zelf er ook aan bijdragen, aldus Benninga. “Zij moeten hygiënischer zijn. Als zij het toilet smerig achterlaten, dan snap je wel dat een ander geen zijn heeft om in die stank zijn behoefte te doen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk