Het Klokhuis gaat samen met schoolklassen op Soortsafari

De herfst is begonnen. Tijd om met de klas naar buiten te gaan, want juist nu leeft er van alles in de natuur. Het Klokhuis presenteert Klokhuis SoortSafari. Hiermee kun je op safari in je eigen wijk. Elke week verschijnt er een korte vlog en nieuw lesmateriaal. En elke week staat er een nieuwe soort centraal, dus er is altijd iets te ontdekken. Dat meldt de NTR.

Tijdens Klokhuis SoortSafari gaan presentator Janouk Kelderman en natuurfilmer Bram Sturm samen op zoek naar de soort-van-de-week; een dier of plant die op dat moment goed te vinden is in de natuur. In korte wekelijkse vlogs, die je in de klas kunt kijken, zie je hun zoektocht. Daarin geven zij ook tips om zelf de soort te vinden en herkennen.

Soort-van-de-week

Klassen kunnen op zoek gaan naar deze soort-van-de-week, bijvoorbeeld in groepjes, want samen zoeken is natuurlijk nóg leuker. Bij iedere soort hoort een werkblad, waarop kinderen de soort kunnen natekenen en begrippen kunnen invullen. Als voorbereiding hierop is er voor docenten extra lesinformatie beschikbaar. Meedoen kan elke week, of af en toe, net wat uitkomt. De natuur is alledaags en overal, het hele jaar door. Daarom gaan Janouk en Bram gaan de rest van schooljaar, tot de zomervakantie van 2025, door het hele land op pad om soorten te scoren.

SoortSafari-app 

Behalve het lesmateriaal en de vlogs is er ook de SoortSafari-app. Daarmee kan je soorten spotten door een foto te maken, van bijvoorbeeld een pissebed. De app vergelijkt die foto dan met duizenden foto’s van andere planten en dieren. De beeldherkenning herkent de pissebed – of niet, en laat in dat geval dieren zien waar die op lijkt.

Gamification 

Als je met tablets of telefoons werkt in de klas, kan je gebruik maken van de app, maar je kan ook op SoortSafari zonder mobiele apparaten. Aan het begin van elk seizoen komen er 13 nieuwe soorten in de app. De gamification in de app is samen met kinderen uit de doelgroep (8-12 jaar) ontwikkeld. De fotoherkenning en de bijbehorende soortendatabase waarmee gewerkt wordt zijn afkomstig van Naturalis Biodiversity Center en Waarneming.nl. Er is geen account nodig en alle data wordt alleen opgeslagen op je eigen tablet of telefoon.

Door: Nationale Onderwijsgids