Ouders & Onderwijs zoekt naar meest oudervriendelijke school van Nederland

Ouders & Onderwijs is op zoek naar de meest oudervriendelijke basisschool, middelbare school en mbo-opleiding van Nederland. Een oudervriendelijke school houdt in dat leraren goed communiceren onderling, met de leerling en met als ouders. Dat vinden 698 ouders uit het Landelijk Ouderpanel. Dat meldt Ouders & Onderwijs.

Het Landelijk Ouderpanel vroeg ouders naar hun ervaring met de oudervriendelijkheid op school. Ouders noemden daarbij initiatieven zoals koffieochtenden, kijkkwartiertjes of lesjesdagen waar ouders zelf in de schoolbanken te vinden zijn. De helft van de ouders voelt zich betrokken bij wat er op school gebeurt. Scholen versturen vaak een nieuwsbrief met meer informatie of nodigen ouders uit voor een ouderavond of informatieavond.

Driehoeksgesprekken 

Het onderwijs moet een samenwerking zijn tussen leraren, ouders en hun kind, zeggen veel ouders. Scholen gebruiken daarvoor ‘driehoeksgesprekken’. Dat de school dit organiseert vinden veel ouders heel prettig. Leraren en directeuren die bij de ingang van de school makkelijk aan te spreken zijn, zorgen ervoor dat de toegankelijkheid hoog is.

Lesjesdagen 

Scholen kunnen veel verschillende activiteiten inzetten om nog oudervriendelijker te zijn. Zo zijn er de ‘lesjesdagen’, dan geven de kinderen hun ouders les. De school van een andere ouder organiseert cursussen voor ouders in de vakken die op de school van het kind beschikbaar zijn. Een goede band met tussen leraar, ouder en kind en het organiseren van activiteiten voor ouders dragen bij aan oudervriendelijkheid.

School nomineren 

Als u als ouder ook vindt dat de school of opleiding van uw kind oudervriendelijk is, nomineer dan de school voor de award van Ouders & Onderwijs. De school kan genomineerd worden van 26 augustus t/m 6 oktober. Dat kan via het formulier op deze website.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk