School voor speciaal basisonderwijs in Terneuzen laat straks andere kinderen toe

De Springplank, een school voor speciaal basisonderwijs in Terneuzen, gaat het helemaal anders aanpakken. Kinderen met leer- of gedragsproblemen komen steeds vaker in het reguliere onderwijs terecht en daarom zijn er steeds minder aanmeldingen voor het speciaal onderwijs. De Springplank wil dan ook verder als school voor speciaal onderwijs voor kinderen met zwaardere problemen. Dat meldt PZC.

Het primair onderwijs kent het reguliere basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Het speciaal basisonderwijs laat kinderen toe die het vanwege leer- of gedragsproblemen het zwaar hebben op de reguliere basisschool. Het speciaal onderwijs laat leerlingen toen met lichamelijke-, zintuigelijke0 of verstandelijke beperkingen en leerlingen met psychische- of gedragsproblemen.

Speciaal onderwijs 

Twee scholen voor speciaal basisonderwijs zijn gevestigd in Zeeuws-Vlaanderen. Dat zijn De Springplank in Terneuzen en De Brug in Hulst. Speciaal onderwijs kunnen kinderen volgen op De Regenboog/De Wingerd in Terneuzen.

Reguliere onderwijs 

Steeds meer leerlingen die eigenlijk naar het speciaal basisonderwijs moeten, gaan naar reguliere basisscholen. Voor het speciaal onderwijs komen er steeds minder aanmeldingen binnen. De scholen kunnen uiteindelijk niet meer bestaan. De Springplank telt 43 leerlingen die speciaal basisonderwijs volgen en 67 leerlingen die speciaal onderwijs ondersteuning krijgen.

Verandering 

Als een school noodgedwongen moet stoppen, dan komt daar veel bij kijken. Het veranderen van school is voor leerlingen in het speciaal onderwijs best pittig omdat ze hun vertrouwde plek achter zich moeten laten. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer De Springplank gaat veranderen naar het speciaal onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk