'Ebbie' helpt peuters uit Assen met het vergroten van de woordenschat

Een gedeelte van de peuters heeft last van een taalachterstand. Als die kinderen uiteindelijk op de basisschool terechtkomen is hun woordenschat nog te klein. Bibliotheek De Nieuwe Kolk in Assen roept daarom de hulp in van een blauw aapje. Dat meldt RTV Drenthe.

Het aapje Ebbie is het hoofdpersonage van de kinderboeken van schrijfster Marjet Huiberts. “Mensen die in het onderwijs werken, merken dat het lezen bij kinderen achteruitgaat”, zegt teamleider educatie bij DNK, Silvia van der Kamp. Met dit project moet daar verandering in komen. In groep 1 moeten alle kinderen dezelfde woordenschat hebben.

Voorlezen

Voorlezen zorgt voor een grotere woordenschat. Maar laaggeletterde ouders of ouders die niet goed Nederlands spreken hebben daar juist moeite mee. Daar hebben ze bij de bibliotheek rekening mee gehouden, want in het koffertje dat de kinderen meekrijgen zit een QR-code. Het verhaal wordt voorgelezen als ouders de code scannen. Ook zit er een animatie bij.

Samenwerking met scholen en kindcentra 

DNK werkt samen met 29 scholen en kindcentra om de mensen te bereiken die deze hulp bij het voorlezen goed kunnen gebruiken. In Assen zijn er al 100 Ebbie-koffertjes uitgedeeld.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk