Twee scholen op één schoolplein is vragen om moeilijkheden

Twee basisscholen in Tuindorp Oostzaan komen vanwege een verbouwing een jaar naast elkaar in een noodgebouw. De Poolster zit nu al in een noodgebouw op het schoolplein van hun nieuwe locatie. IKC Tuindorp komt daar ook bij als er aan hun gebouw gesleuteld wordt. Schoolbesturen en ouders vinden dit onwenselijk, maar de gemeente Amsterdam heeft hierover het laatste woord. Dat meldt AT5.

Driehonderd leerlingen van basisschool De Poolster zitten nu al in een noodgebouw naast hun nieuwe schoolgebouw. Het was de bedoeling dat als de school in 2025 de intrek neemt in het nieuwe gebouw de noodcontainers weer verdwijnen. IKC Tuindorp gaat nu echter gebruikmaken van deze containers zo blijkt. Deze school krijgt namelijk ook een nieuw gebouw.

Nieuw schoolgebouw 

De Poolster-directeur Martine Koppers vindt dit een onwenselijke situatie, maar ze benadrukt wel dat ze de andere school zeker een nieuw gebouw gunt. Veel leerkrachten en ouders verwachten dat dit niet goed gaat verlopen. Als IKC Tuindorp erbij komt zijn er straks zo’n vierhonderd leerlingen die op dezelfde plaats naar school gaan. De leerlingen kunnen nu al niet allemaal tegelijk buitenspelen vanwege de noodlokalen die een gedeelte van het schoolplein overnemen.

Koppers hoopt dat ze in het gebouw weinig last hebben van buiten spelende en ruziënde kinderen. Directeur van IKC Tuindorp, Doritha de Koning, is ook niet blij met de situatie. Ze benadrukt wel dat ze al scholen geen ruzie hebben, maar dat ze beiden liever een andere oplossing zien.

Nieuwe locatie voor een noodgebouw 

De twee scholen geven elkaar gelijk als het gaat om een nieuwe locatie voor een noodgebouw. De beste locatie is eigenlijk naast het huidige gebouw van de IKC-school. Volgens de directeuren is er genoeg plek naast de Credokerk, maar de gemeente Amsterdam wou toch nog even verder kijken. Uiteindelijk werd er gekozen voor het noodgebouw naast De Poolster.

Omdat er zoveel gedoe over het besluit is ontstaan heeft een woordvoerder van de gemeente laten weten dat er opnieuw gekeken wordt naar andere locaties. Het noodgebouw naast de Poolster en de plek naast de Credokerk worden beiden onderzocht.

Geen vertraging in bouwproces

IKC-directeur De Koning geeft aan dat een nieuwe locatie echt wel mogelijk is, maar de bouw van een nieuw gebouw mag geen vertraging oplopen. Leerlingen en medewerkers van de school wachten al heel lang op een nieuw onderkomen. Ook de leraren en de ouders van de Poolster snappen dit. “Een goede school verdient iedereen, maar dit plan werkt voor niemand.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk