Basisschoolleerlingen Halseren leren over dode hoek van vrachtauto's

Leerlingen van basisschool De Rode Schouw leerden tijdens de ‘Veilig op Weg! Blijf uit de dodehoek-les’ van alles over waar de dode hoek precies is. De les maakt kinderen ook bewust van de grootte van bepaalde voertuigen en waarom dat gevaarlijk is. Dat meldt de Bergen op Zoomse Bode.

Het allerleukste is natuurlijk het moment dat de kinderen zelf achter het stuur van een vrachtwagen mogen zitten. Zo zien ze zelf wat een chauffeur wel én niet ziet. Dan pas snappen ze ook dat ze op een flinke afstand moeten blijven van een vrachtauto.

Les op basisscholen 

Vrachtautochauffeur en -instructeur Corina Hamer geeft deze les al jaren op basisscholen door heel Nederland. De groepen 7 en 8 van basisschool de Rode Schouw uit Halsteren mochten dit keer de les bijwonen. De leerkrachten en leerlingen waren heel enthousiast.

Transport en Logistiek Nederland en Veilig Verkeer Nederland hebben het lesprogramma opgestart. Ze willen daarmee het aantal ongelukken op de fiets omlaag brengen, het liefst tot nul.

Praktische tips 

Hamer gaf de kinderen tijdens de les een aantal praktische tips mee. Zoals dat ze rechts moeten blijven fietsen en een flink stuk achter de vrachtwagen. Het liefst drie meter, want vanuit de cabine kan de chauffeur lang niet alles zien.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk