Leerlingen Berkenwoude krijgen van hoveniersbedrijf 'dode hoek-les'

Leerlingen van basisscholen De Wegwijzen en De Polsstok in Berkenwoude krijgen een verkeersles aangeboden met speciale aandacht voor vrachtwagens en andere grote voertuigen. Dat meldt Omroep West. 

De kinderen van groep 1 krijgen van agent uitleg over de vrachtwagen door middel van een speelgoedauto. Hij laat met een koffiekopje zien wat precies een dode hoek is. Hij vraag vervolgens aan de kinderen of ze nog duidelijk te zien zijn voor de chauffeur als het koffiekopje in de dode hoek staat.

Hoveniersbedrijf Van der Wal

De les is georganiseerd door hoveniersbedrijf Van der Wal en Koos Rook verzekeringen. Vooral de dode hoek stond centraal. Bestuurders van vrachtwagens en tractoren zien fietsers en voetgangers heel slecht als ze precies in de dode hoek staan.

Theorie- en praktijkles 

De kinderen uit groep 1 gaan na de theorieles naar buiten om te zien hoe het in de praktijk werkt. In de vrachtwagen zit de burgemeester van Berkenwoude en de kinderen moeten zelf bepalen vanaf welke plek ze de burgemeester nog kunnen zien.

Directeur-bestuurder van basisschool De Wegwijzer, Bas Langerak, vindt het belangrijk dat de kinderen tijdens de les ervaring opdoen. Omdat er veel groot verkeer door het dorp rijdt zijn de kinderen eraan gewend en zien ze het gevaar soms niet. “Deze les laat de kinderen zelf ervaren of ze duidelijk zichtbaar zijn in de dode hoek”, aldus Langerak.

Verkeersveiligheid 

Directeur van basisschool De Polsstok, Bram de Jong, geeft aan dat de verkeersveiligheid altijd al in het lesprogramma te vinden was. In de klas wordt de verkeersveiligheid vaak besproken, maar de dode hoek-les is een mooie aanvulling daarop, aldus De Jong.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk