De Tweede Kamer vindt het een goed idee om de eisen voor taal-, reken-, en schrijfonderwijs aan te pakken voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Dat meldt de NOS.
Staatssecretaris Paul van Onderwijs presenteerde een verslag met veranderingen aan de kerndoelen Nederlands, wiskunde en rekenen. Nederlandse leerlingen presteren namelijk slechter dan voorheen en het is volgens Paul belangrijk om tenminste de basisdoelen op orde te hebben.
Kerndoelen basis voor nieuw lesmateriaal
Als er nieuw les- en examenmateriaal gemaakt moet worden, gebruikt men de kerndoelen daarvoor als basis. Leraren en deskundigen hebben de afgelopen tien jaar gewerkt aan de nieuwe eisen. De kerndoelen uit 2006 waren namelijk te onduidelijk.
Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben in het hoofdlijnenakkoord gezet dat er juist minder kerndoelen moesten komen. Maar Paul heeft nu 64 kerndoelen genoteerd met daarbij meer dan honderd aanvullende suggesties.
Meteen mee aan de slag
Omdat Paul dit eerst nog even moet regelen, wordt de datum waarop de kerndoelen in werking treden verschoven van 2026 naar augustus 2027. Daar is de Tweede Kamer het niet mee eens. Leraren zijn heel blij met wat er nu op tafel ligt en willen daar ook meteen mee aan de slag, zo zeggen de Kamerleden.
Starten met uitvoering
Scholen kunnen volgens Paul nu al starten met de uitvoering van de kerndoelen. Zelf denk Paul dat er maar een klein beetje vertraging ontstaat bij de aanpassing.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk