Normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les

De school voor speciaal basisonderwijs in Hulst mag als het aan de gemeenteraad ligt niet sluiten voor de leerlingen die aankomend schooljaar naar het voortgezet onderwijs gaan. Dat werd gezegd tijdens de commissievergadering. Dat meldt het AD.

Een moeder van een leerlinge van De Brug hield tegenover de voltallige commissie Samenleving een betoog. Daarin gaf zij aan dat inclusief onderwijs zeer belangrijk is. Alle leerlingen van een bepaalde leeftijd zitten dan samen in een klas. Basisscholen zijn alleen niet binnen een paar jaar klaar om passend onderwijs te geven aan verschillende leerlingen, denkt zij.

Leerlingen in kleinere klassen 

De Brug biedt onderwijs aan leerlingen in kleinere klassen. Ze krijgen les van leraren die met het gedrag van de leerlingen kunnen omgaan en klassenondersteuners geven apart les aan leerlingen die dat nodig hebben.

Onderzoek naar passend onderwijs voor alle leerlingen 

Vorig schooljaar gaf scholenkoepel Elevantio te kennen dat ze in dit schooljaar onderzoeken of alle leerlingen van De Brug passend onderwijs kunnen krijgen op een reguliere basisschool in hun eigen omgeving. Dat zou vanaf 1 augustus 2026 ingaan. Inclusief basisonderwijs door heel Nederland vanaf 2035 is het streven van Elevantio. Er zijn al een aantal scholen die de meeste leerlingen al het onderwijs kunnen geven dat ze nodig hebben. Andere scholen zijn nog druk bezig om de juiste voorzieningen te kunnen bieden aan de leerlingen.

Bestuurder Ellen de Neef van Elevantio gaf opnieuw tijdens de gemeenteraad aan dat de scholenkoepel net is gestart met het onderzoek. De Brug blijft sowieso nog anderhalf jaar open en sluit alleen als er voor alle kinderen een passende plek is gevonden.

De juiste plek 

Maar de leerlingen van De Brug zitten eigenlijk al op de juiste plek, zo betoogde de moeder namens meerdere ouders. De Brug biedt juist de beschermde omgeving waar kinderen het best kunnen meekomen en op de toekomst kunnen voorbereiden. Ze vindt inclusief onderwijs mooi klinken, maar Elevantio gaat volgens haar nu veel te snel.

Als haar kind na de zomer van 2026 weer naar een ‘gewone’ school moet, zal dat zeker verschil maken voor het toekomstperspectief. De moeder durfde nog niet aan haar kind te vertellen dat de school misschien gaat sluiten voordat hij naar het voortgezet onderwijs gaat.

Alle leerlingen binnen twee jaar op de juiste plek gaat volgens Linda Verbiest van Alegemeen Belang Groot Hulst niet lukken. Tijdens het onderzoek naar de toekomst van De Brug moet De Neef de commissie dan ook regelmatig inlichten over de resultaten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk