Amsterdamse leerlingen eerste exemplaar boek aan Kinderburgemeester

Afgelopen vrijdag 15 november vond de boekpresentatie ‘Als ik de baas was van Amsterdam’ plaats in Stadsarchief Amsterdam. De jonge Amsterdamse schrijvers overhandigden het eerste exemplaar van dit boek met verhalen en zelfportretten aan de Kinderburgemeester van Amsterdam, Rüya. Aan het boek werkten 1.000 kinderen tussen de 9 en 12 jaar mee. ‘Als ik de baas was van Amsterdam’ is een cadeau aan de jarige hoofdstad, die in 2025 haar 750-jarige bestaan viert. Dat meldt de gemeente Amsterdam. 

De verhalen en zelfportretten van de 1.000 Amsterdamse kinderen zijn afgelopen vrijdag 15 november officieel overhandigd aan Stadsarchief Amsterdam en opgenomen in de collectie, zodat latere generaties kunnen lezen hoe kinderen in 2024 Amsterdam beleefden.

“Ik vind het mooi om verhalen te maken, want dan kan ik gewoon mezelf zijn”, aldus de 11-jarige Trinity Elinam Afatsawo Owusu. Tijdens de boekuitreiking las Trinity haar verhaal ‘Het is eindelijk zover, Feest in Amsterdam!’ voor. In het boek staan de meest pakkende, fantasierijke en ontroerende fragmenten uit de verhalen die de kinderen hebben geschreven.

Zomerschool 

De verhalen uit het boek zijn geschreven tijdens de Zomerschool van de multiculturele Stichting voor Kennis en sociale cohesie (SKC) in de zomer van 2024 en 2023. SKC is een organisatie die al meer dan 25 jaar aanvullend onderwijs aanbiedt in Amsterdam voor basisschoolleerlingen die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand zoals Amsterdam-Noord, Nieuw-West, West en Oost. In de laatste drie weken van de zomervakantie leren de kinderen tijdens de SKC Zomerschool door middel van creatieve lessen taal en kunst. Meer dan 500 Amsterdamse kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar kregen schrijfworkshops en schreven mee aan het boek ‘Als ik de baas was van Amsterdam’. Zij geven op een soms poëtische wijze hun visie op het leven in de hoofdstad. 

Met de publicatie van het boek viert SKC haar 25 jaar bestaan van het Mentorproject. SKC-directeur Renske Ruigrok: “Ik ben zó trots op de SKC-leerlingen! Zo jong, soms al met veel zorgen, maar ook vol creatieve ideeën en dromen over hoe het anders kan, vooral nu. Ik heb alle hoop bij deze opgroeiende jeugd. Zoals een vader na afloop zei: we hebben hiermee de dromen van zijn kinderen waar kunnen maken. Dat raakte me diep. Daar doe je het tenslotte voor."

Zelfportretten 

Naast de verhalen zijn in het boek ook een groot aantal zelfportretten opgenomen die zo’n 500 SKC-leerlingen tijdens zelfportrettenworkshops hebben gemaakt in het Van Gogh Museum. Net zoals in de verhalen geven de portretten een beeld van het leven van de kinderen in 2024. Deze zelfportretten komen in een online expositie terecht. Met de publicatie van het boek viert SKC haar 25 jaar bestaan van het Mentorproject.

Mentorproject 

Met het boek ‘Als ik de baas was van Amsterdam’ viert SKC ook haar 25-jarig bestaan als smaakmaker op het gebied van aanvullend onderwijs. De Stichting 1998 opgericht door de Stedelijke Marokkaanse Raad en de Turkse Adviesraad na rellen in Amsterdam-West tussen jongeren en de politie. Zij constateerden dat veel leerlingen de boot misten tijdens en na de overgang van de basisschool naar de middelbare school en besloten een Mentorproject te starten waarbij studenten, vaak rolmodellen, leerlingen begeleiden naar het middelbaar onderwijs.

SKC realiseert naast het Mentorproject ook acht innoverende projecten op het gebied van sociale cohesie en kennisoverdracht. Ruim 54 scholen uit Amsterdam, Amstelveen, Hoorn en Utrecht en bijna 2.000 leerlingen hebben zich in 2024 verbonden met SKC. En ruim 30.000 jongeren hebben de afgelopen jaren actief deelgenomen aan diverse projecten van het SKC. 

Podcastserie 

Naast het boek is er naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van SKC een podcastserie de SKC Onderwijs Podcast gemaakt waarin de huidige stand van het onderwijs wordt belicht door onder andere Audrey Rajcomar, Karim Amghar en Robbert Dijkgraaf. Huidige directeur van SKC is Renske Ruigrok die al eerder als coordinator betrokken is geweest bij SKC. Ruigrok nam afgelopen september het stokje over van Reda Belkadi die na 16 jaar zijn directeurschap verruilde voor de functie van Hoofd Gelijke Kansen Alliantie bij het Ministerie van OCW.

Door: Nationale Onderwijsgids