C3 en Avantium lanceren interactieve les over scheikunde en duurzaamheid op NOT

Jeroen Sijbers (directeur C3) en Heleen Goorissen (Chief Sustainability Officer bij Avantium) presenteerden op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) feestelijk een nieuwe interactieve digibordles voor het basisonderwijs. De les ‘Van T-shirt tot fles’ bestaat uit boeiende proefjes en helpt leerkrachten op een toegankelijke manier de essentie van scheikunde te verduidelijken. Daarbij wordt getoond hoe scheikunde een sleutelrol speelt in een duurzame toekomst. Dat meldt het Centrum JongerenCommunicatie Chemie.

C3 maakte de les in samenwerking met Avantium, een bedrijf dat innovatieve duurzame technologieën ontwikkelt om fossiele grondstoffen te vervangen door hernieuwbare materialen.

Spelenderwijs kennismaken met duurzame chemie 

Heleen Goorissen: “Deze les is een perfect middel om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met duurzame chemie. Het sluit aan bij ons streven om chemische technologieën te ontwikkelen op basis van hernieuwbare grondstoffen, waaronder textielafval, om duurzame innovatie in de chemische industrie te stimuleren. We hopen dat deze les de nieuwe generatie scheikundigen zal inspireren die ons kunnen helpen de chemische industrie te transformeren en dat de les nuttig zal zijn voor veel leraren en leerlingen in heel Nederland.”

Digibordlessen voor het basisonderwijs 

De les maakt deel uit van een reeks digibordlessen van C3 voor het basisonderwijs, waarin chemie en life sciences op verschillende manieren tot leven komen. De lessen zijn gratis beschikbaar.
Jeroen Sijbers: “C3 biedt digibordlessen aan waarmee leerkrachten basisonderwijs gemakkelijk een superleuke les kunnen geven in onderzoekend en ontwerpend leren. We willen kinderen laten zien dat scheikunde schuil gaat achter alledaagse dingen en dat chemie door eigenschappen van stoffen te bewerken, de wereld beter kan maken."

Chemie, life sciences en procestechniek 

C3 laat de jeugd via het onderwijs kennismaken met chemie, life sciences en procestechniek zodat ze hun talenten hierin ontdekken en doordachte keuzes kunnen maken in profiel en studie. C3 beschikt daarvoor over een groot en betrokken netwerk onder leraren algemeen en scheikundedocenten in het bijzonder. Via het scholierenplatform exactwatjezoekt.nl helpt C3 jongeren bij hun bètavakken en biedt voorlichting over werkveld en opleidingen in bèta en techniek.

Door: Nationale Onderwijsgids