Leerlingen in aardbevingsgebieden in Groningen en Drenthe krijgen iedere week twee tot zes uur extra les. En dat 30 jaar lang. De maatregel is in het leven geroepen om deze kinderen meer kansen te bieden, zoals het leren van een instrument, sporten of culturele activiteiten. In sociaal kwetsbare wijken loopt het aantal extra uren op tot zes. Deze maatregel is het belangrijkste onderdeel van een bredere sociale agenda en kost 36 miljoen euro op jaarbasis. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
De extra lestijd richt zich op talentontwikkeling en basisvaardigheden. Doel is dat elk kind zijn of haar wereld kan vergroten, ondanks mogelijke stress of geldzorgen thuis. Voor basisscholen in kwetsbare gebieden komt er ook meer aandacht voor sport, cultuur en basisvaardigheden. Daarnaast is er straks op elke basisschool een ‘brugfunctionaris’, die gezinnen helpt bij problemen. Middelbare scholen in het gebied krijgen iemand in een vergelijkbare functie.
Buurtsportcoaches
Voor initiatieven op het gebied van leefbaarheid en sociale cohesie is jaarlijks subsidie beschikbaar. Tot duizend projecten kunnen rekenen op gemiddeld 6500 euro, met weinig bureaucratie. Verder komt er extra ondersteuning, zoals dorps- en wijkondersteuners, sociaal werkers en buurtsportcoaches.
De plannen maken deel uit van een bredere aanpak, "Nij Begun," die is opgesteld na de parlementaire enquête over de gevolgen van de gaswinning. Het kabinet heeft minstens 22 miljard euro beschikbaar gesteld om de sociale en economische schade te herstellen in Groningen en Noord-Drenthe.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky