Maastricht wordt de komende week bezocht door bijna vierhonderd academici van vijf verschillende continenten. Zij nemen van 2 tot 7 april deel aan de jaarlijkse conferentie van het Worldwide Universities Network (WUN), die dit jaar wordt georganiseerd door de Universiteit Maastricht. Tijdens negen verschillende programma-onderdelen wisselen wetenschappers en universiteitsbestuurders kennis uit en bouwen ze aan nieuwe samenwerkingsverbanden rond grensoverschrijdende onderzoeksthema’s met grote maatschappelijke relevantie. Dat meldt Universiteit Maastricht.
De leden van het WUN komen elk jaar bij elkaar, beurtelings in Azië/Oceanië, Europa/Afrika en Amerika. Dit jaar bestaat het programma uit zeven inhoudelijke workshops, de Annual General Meeting en een Presidents Forum voor de universiteitsbestuurders. Op het International Classroom Symposium wordt gesproken over internationalisering van het hoger onderwijs.
In de Annual General Meeting worden de in de workshops besproken Global Challenges plenair teruggekoppeld en de koers bepaald voor het netwerk in het komende jaar. Daarna reizen de universiteitsbestuurders op donderdag 7 april af naar Brussel voor het afsluitende Presidents Forum. Hier wordt gesproken over de toenemende internationalisering van kennis, mede door beleidsvorming zoals bv de VN duurzaamheidsdoelen en het Klimaatakkoord COP21 van Parijs.
Het Worldwide Universities Network bestaat uit 18 onderzoeksuniversiteiten verspreid over elf landen op vijf continenten, waaronder gerenommeerde universiteiten als de universiteiten van Alberta, Kaapstad, Sydney en de Chinese University of Hongkong (China). Instellingen kunnen zich alleen op uitnodiging bij het netwerk aansluiten. Het netwerk biedt een platform voor samenwerking op het gebied van internationale onderzoeksprojecten en onderwijs. Onderzoeksthema’s kunnen uiteenlopend zijn, maar zijn altijd grensoverschrijdend en van mondiaal belang. De Universiteit Maastricht is in 2013 als eerste en enige Nederlandse universiteit toegetreden tot het netwerk.
© Nationale Onderwijsgids