Op dinsdag 8 november organiseert het Nationaal Coördinatiepunt NLQF een voorlichtingsbijeenkomst voor opleiders. Centraal staat de praktijk bij Defensie die met behulp van het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) haar opleidingen vergelijkbaar maakt met het reguliere onderwijs. Zo bevorderen ze de arbeidsmobiliteit van defensiepersoneel. Dit meldt Nationaal Coördinatiepunt NLQF.
Eerder liet de Nederlandse Defensie Academie al verschillende opleidingen voorzien van een NLQF-niveau. Met deze inschaling kan een werknemer bij door- en uitstroom beter aantonen over welke kennis en vaardigheden hij of zij beschikt. Zo is de opleiding Officier Koninklijke Marechaussee onderbouw onlangs ingeschaald op NLQF-niveau 6. Nu is duidelijk dat het niveau vergelijkbaar is met een bacheloropleiding. Door inschaling in het NLQF verbetert het arbeidsperspectief van het personeel; een belangrijk onderwerp binnen Defensie.
Op 8 november gaat het Nationaal Coördinatiepunt NLQF in op het nut van het raamwerk en de werkwijze bij inschaling van kwalificaties en opleidingen. Daarna volgt de praktijkcase van de Nederlandse Defensie Academie over het inschalen, de meerwaarde van NLQF en hoe het (inschalings)proces is ervaren.
NLQF is een raamwerk voor inschaling van alle mogelijke kwalificaties. Van basiseducatie tot doctoraat, en van bedrijfsopleiding tot meerjarige avondstudie. NLQF maakt hiermee door de overheid gereguleerde kwalificaties en private kwalificaties met elkaar vergelijkbaar. Zelfs op Europees niveau. Een NLQF inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over wat iemand kan en weet als een bepaald leerproces is afgerond.
De voorlichtingsbijeenkomst vindt plaats bij het Nationaal Coördinatiepunt NLQF in 's-Hertogenbosch (tegenover het station). Deelname is gratis. Aanmelden via info@ncpnlqf.nl, zie ook www.nlqf.nl
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids