De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn duidelijk voelbaar in prijzen en opvangplekken. De zwemveiligheid is de grootste zorg bij een groot deel van de mkb-kant van de zwembranche. Den Haag zal de publieke baden die de specifieke coronasteun hebben ontvangen moeten aanspreken iets terug te doen of snel met een subsidieregeling komen voor alle zwembaden om deze kinderen te leren zwemmen. Dat meldt ANP Expert Support.
De gevolgen van de Russische inval in Oekraïne worden met de dag duidelijker. Grote stromen vluchtelingen, benzine met onmenselijke prijzen en het brood lijkt zometeen ook onbetaalbaar. De nieuwsberichten over noodopvangplekken stromen binnen. Op allerlei plekken worden die nu ingericht. Denk aan hotels, vakantieparken, leegstaande gebouwen en cruiseschepen.
SPUKIJZ
In een crisissituatie moet iedereen een steentje bijdragen. Op het gebied van zwemveiligheid blijft het ijzig stil. Daar waar voor gemeentelijk vastgoed de SPUKIJZ (Specifieke Uitkering IJsbanen en Zwembaden) ruim 180 miljoen euro is geïnvesteerd om door de corona crisis heen te komen blijft het daar nu stil. Het betreft hier alleen zwembaden die gemeente-eigendom zijn met bijvoorbeeld een commerciële exploitant.
Initiatieven
Aan de kant van de commerciële zwemscholen klinken wel allerlei initiatieven. Van sponsoracties, een deel van de omzet naar het goede doel of projecten waarbij er zo snel mogelijk gestart kan worden met zwemles voor deze kinderen. Dat terwijl deze tak de zwaarste klappen heeft gehad door het uitblijven van goede steunpakketten.
Coronasteun
Den Haag moet ingrijpen om de publieke kan van de zwembranche iets terug te laten doen voor de ontvangen coronasteun. Laat dit niet weer alleen op de commerciële tak van de zwembranche komen die met hart en ziel zorgen dat ook deze kinderen aan het zwemmen komen. Den Haag zal het gesprek moeten starten om aan te haken.
Door: Nationale Onderwijsgids