Het tijdschrift Libelle komt met een eenmalige editie voor mannen die moeite hebben met lezen. De gratis uitgave, die Libello heet, verschijnt op 19 november. Presentator Kees Tol, de ambassadeur van stichting Lezen en Schrijven, staat op de cover.
In het blad delen mannen welke impact laaggeletterdheid op hun leven heeft. Ook staan er in Libello, net als in de Libelle, modereportages en artikelen over koken en gezondheid. Het idee kwam na positieve reacties op een eenmalige editie voor laaggeletterde vrouwen die vorig jaar uitkwam, vertelt hoofdredactrice Hilmar Mulder aan het AD. "Onder die positieve feedback bevond zich vaker de opmerking: en nu zo'n tijdschrift voor mannen. Daar hebben we gehoor aan gegeven."
Dezelfde woorden gebruiken
Het blad is qua inhoud en vormgeving aangepast. Zo wordt er nu niet gewerkt met "mooi en creatief" taalgebruik. "We gebruiken geen synoniemen, maar steeds hetzelfde woord, we maken korte zinnen en ingewikkelde voorbeelden of metaforen zijn uit den boze", legt Mulder uit. "In de culinaire rubriek kan bijvoorbeeld het woord 'pruttelen' niet, dat vervangen we door 'zacht koken'. 'Voorkomen' heeft meerdere betekenissen, dus gebruiken we: 'door te zorgen dat ... niet gebeurt.' Voor het figuurlijke hoogtepunt is het alternatief: een mooi moment. En getallen schrijven we in cijfers. Kortom: recht voor zijn raap, duidelijk en helder. Onze eindredacteuren zijn ervoor op een speciale opfriscursus geweest."
Duidelijk leesbare letters
Wat betreft de vormgeving worden er duidelijk leesbare letters gebruikt. "Geen verschillende soorten door elkaar. Ook geen decoratie eromheen, maar wel veel witruimte. En foto's moet je niet in elkaar laten overlopen met een heleboel inzetjes."
Leesplezier krijgen of vergroten
Mulder hoopt dat het blad wordt gezien als een mooi instapmodel om leesplezier te krijgen of te vergroten. "Het aanbod voor laaggeletterden is zeer beperkt. Ik hoor van mensen dat ze die paar speciale boeken van de bibliotheek al gelezen hebben. Deze oplage van 70.000 exemplaren wordt gratis verspreid en wordt ook gestuurd naar gemeenten, buurthuizen, roc's, bibliotheken en leesmappen. Voor mij is deze editie heel bijzonder en dankbaar. Het is keihard buffelen, maar de positieve reacties die je krijgt, voelen heel fijn."
Door: ANP