Jarenlang heeft de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) diploma’s uitgereikt zonder accreditatie door de NVAO. Daardoor zijn ze niet rechtsgeldig volgens de Wet bescherming namen en graden hoger onderwijs, blijkt uit onderzoek van de Inspectie. Zeker 45 mastergraden voor de master Public Management zijn door de NSOB onterecht uitgegeven zonder wettelijke grond. De NSOB is het volstrekt oneens met de interpretatie van de wet door de Inspectie, zelfs de directeur-generaal van het ministerie van Onderwijs vindt de regels onduidelijk. Op de ambtenarenschool kunnen ambtenaren opleidingen, leerateliers en cursussen volgen. Dit meldt ScienceGuide.
Het instituut is berispt vanwege het uitgeven van diploma’s voor de master Public Management zonder dat deze geaccrediteerd is door de NVAO. Volgens de school is de opleiding echter wel geaccrediteerd door de European Association for Public Administration Accreditation (EAPAA). Deze Europese organisatie bevindt zich in Nederland, maar is er slechts één organisatie in ons land dat accreditaties mag afgeven, de NVAO.
EAPAA gevestigd in Nederland
Ondanks een speciale regeling in de Wet bescherming namen en graden hoger onderwijs dat buitenlandse accreditatieorganisaties opleidingen mogen accrediteren, is de EAPAA vanwege een vestiging in Enschede juist niet buitenlands. Zo oordeelt de Inspectie van het Onderwijs. Andere bestuurskundige opleidingen in Nederland die ook door de EAPAA zijn geaccrediteerd hebben dit in samenwerking met de NVAO verkregen. Deze studies mogen dus wel erkende diploma’s afgeven aan studenten.
Volstrekt oneens
Volgens de inspectie is de EAPAA een Nederlandse organisatie en moeten accreditaties daarvan als Nederlands worden gezien, ondanks dat volgens de NSOB alles ‘buitenlands ademt’. Feitelijk is niets aan de organisatie Nederlands, behalve de vestigingslocatie. Hoe dan ook oordeelt de Onderwijsinspectie dat 45 graden van de master Public Management onterecht zijn uitgegeven door de NSOB. Dit tot grote onvrede van de school. “De NSOB is het met de wetsinterpretatie volstrekt oneens. Volgens deze redenering zou bijvoorbeeld de Europese Unie Belgisch zijn, vanwege haar zetel in Brussel.”
Gestopt met aanbieden master
De NSOB is in de tussentijd al gestopt met het aanbieden van de master. Hier zijn twee redenen voor: er is minder interesse in de opleiding en sinds de invoering van de bachelor-masterstructuur is een mastertitel steeds minder van belang.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky