Directeur-bestuurder Onderwijsmuseum Petra Reijnhoudt vertrekt

Na bijna achttien jaar, waarvan zes jaar als directeur-bestuurder vertrekt Petra Reijnhoudt per 30 november bij het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Onder haar leiding heeft het museum grote stappen gezet naar een verdere professionalisering van de organisatie en de programmering. Per 6 januari 2025 begint Petra als directeur van Cultuur Concreet in Rotterdam. Dat meldt het Nationaal Onderwijsmuseum. 

Peter Vrancken, voorzitter Raad van Toezicht Nationaal Onderwijsmuseum: “de Raad van Toezicht is Petra veel dank verschuldigd voor de manier waarop zij de afgelopen jaren het museum met passie en doorzettingsvermogen heeft geleid. Onder haar leiding heeft het museum prachtige en belangrijke tentoonstellingen gemaakt zoals ‘’Nazipropaganda voor de jeugd’, ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ en ‘Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent’. Daarnaast heeft het museum de educatieve programmering fors uitgebreid en de positie van het museum verstevigd als familiemuseum én nationaal kenniscentrum voor de geschiedenis van het materiële onderwijs. Wij zullen haar zeker gaan missen, maar gunnen haar uiteraard van harte deze mooie stap. En wij bouwen als organisatie voort op wat onder Petra’s leiding is gerealiseerd.”

Petra Reijnhoudt: “Ik kijk met heel veel trots terug op wat we als team hebben bereikt de afgelopen jaren. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar we hebben enorme stappen gezet op alle gebieden: betekenisvolle tentoonstellingen, mooie internationale samenwerkingen, een collectie die steeds beter ontsloten is en een stevigere financiële basis. Ik krijg nu nog buikpijn van het idee dat ik alle geweldige mensen die bij het museum werken moet gaan missen. Tegelijkertijd merk ik dat ik enorme zin heb om in januari bij Cultuur Concreet aan de slag te gaan, om met een ander, ook heel leuk team in mijn eigen stad Rotterdam te gaan werken aan het Rotterdammers dichtbij huis in aanraking te brengen met cultuur.”

Werving nieuwe directeur-bestuurder 

Het Nationaal Onderwijsmuseum zal binnenkort gaan starten met de werving van een nieuwe directeur-bestuurder. Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot Peter Vrancken, voorzitter van de Raad van Toezicht. Op een nog nader te bepalen datum dit jaar zal er een afscheidsreceptie worden georganiseerd. Het Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 325.000 voorwerpen, de meest toonaangevende onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in de collectie.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Sanne Donders