Poolse School in Tilburg helpt directeur tegen heimwee naar thuisland

Poolse kinderen gaan gewoon naar school door de week en op zaterdag leren ze nog verder. Justyna, directeur van de Poolse School in Tilburg, haar dochter heeft daar geen enkel probleem mee. Dat meldt het Brabants Dagblad.


Op de Poolse School wordt alleen lesgegeven op zaterdag en dan voornamelijk over de Poolse taal en cultuur. Zaterdag 12 oktober viert Polska Szkola Tilburg haar 30ste verjaardag. De oud-leerlingen en hun ouders vieren dat feest in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder.

Poolse scholen 

Twintig Poolse scholen zitten er verspreid over Nederland. Tilburg heeft de grootste school met 150 leerlingen in de leeftijd van 3 tot en met 18 jaar. De eerste leerlingen die 30 jaar geleden op de school kwamen, waren kinderen uit gemengde huwelijken. Gezinnen waarvan de man en de vrouw voor een langere tijd in Nederland bleven om een toekomst op te bouwen, maken nu het vaakst gebruik van de school.

Certificaat 

Officiële examens neemt de school niet af, maar alle kinderen ontvangen wel een certificaat. Mochten ze teruggaan nar het land van hun ouders, dan kunnen ze laten zien dat ze hebben geleerd over de Poolse taal en cultuur.

Vrijwilligerswerk 

Docenten en bestuursleden doen het werk vrijwillig. De Poolse School ontvangt geen subsidie van de Nederlandse overheid. Stichting Akademia Polonez is onlangs opgericht en heeft de onderwijstaak uitgebreid met culturele- en liefdadigheidsprojecten.

De Poolse School helpt directeur Justyna tegen heimwee naar haar thuisland. Haar twee jongste dochters gaan naar de Poolse School. De oudste studeert politieke wetenschappen in Leuven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk