(Novum) - Het aantal werknemers dat niet werkt vanwege ziekte, is in achttien jaar niet zo laag geweest als vorig jaar. Op een doorsnee werkdag in 2013 zaten er op de duizend werknemers gemiddeld 39 ziek thuis. Dat verzuimpercentage van 3,9 procent is het laagste sinds in 1996 met de waarneming werd begonnen. De 'ongunstige economische situatie' kan er de reden van zijn dat mensen zich minder vaak ziek melden, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
Het verschil in verzuim tussen bedrijven met veel en weinig werknemers is groot. Bedrijven met minder dan tien werknemers hadden te kampen met een verzuimpercentage van 1,6 procent, terwijl bedrijven met tien tot honderd werknemers op een percentage van 3,4 uitkwamen. Bij grote bedrijven was het verzuim 4,7 procent. Op de lange termijn daalde het verzuim ook hier. In 2001 waren er per duizend werknemers nog 71 ziek, tegen 47 in 2013.
In de horeca meldden werknemers zich het minst vaak ziek. Dat komt volgens het CBS doordat horecabedrijven vaak weinig werknemers hebben en over jong personeel beschikken. In het onderwijs, openbaar bestuur, de zorg en water- en afvalbedrijven bleven werknemers vaker ziek thuis. In die sectoren zijn veelal grote bedrijven actief.