Normal_leraar_frustratie

Nog bijna elke dag ontvangt journalist Mark van der Werf reacties op zijn boek 'Meester Mark draait door' dat dit jaar verscheen. Niet alleen docenten maar ook studenten van de pabo en gepensioneerde schooldirecteuren herkennen zich in het verhaal van de voormalige onderwijzer. Docenten durven nu hun frustraties te uiten over de hoge werkdruk en bureaucratie in het onderwijs. Dit meldt Trouw.

In 'Meester Mark draait door' schrijft Van der Werf openlijk over zijn mislukte carrière als basisschoolleraar. Het boek werd meteen een groot succes. Vier weken lang stond het in de boeken top-60 en na twee weken waren er meer dan 10.000 exemplaren verkocht en moest de uitgeverij snel bijdrukken. Volgens Van der Werf komt dat omdat hij het beeld dat veel mensen hebben van het beroep van leraar aan de kaak stelt. “Ze hebben heel erg het gevoel dat ze moeten opboksen tegen het beeld dat juffen en meesters heel veel vakantie hebben en elke dag om half vier vrij zijn”, zegt Van der Werf. “Terwijl hun werk pas om kwart over drie begint, wanneer er groepsplannen moeten worden opgesteld, leerlingendossiers bijgewerkt en lessen voorbereid”.

Van der Werf had niet verwacht dat zijn frustraties zo herkenbaar zouden zijn voor veel leerkrachten. Tot zijn verbazing blijken zelfs de meest doorgewinterde docenten, voor wie hun baan een roeping is, te worstelen met het papierwerk, orde houden in de klas en omgaan met boze ouders. Van der Werf, die zijn werk als freelance-journalist weer heeft opgepakt, werkt inmiddels aan een tweede boek met praktische adviezen voor leerkrachten. “Als je mijn boek leest, weet je hoe het niet moet. Nu beschrijf ik hoe het kan”.

Na het verschijnen van zijn boek werd Van der Werf uitgenodigd door staatssecretaris Dekker van Onderwijs voor een gesprek. “Hij zei: leerkrachten, kom in opstand als de bureaucratie doorslaat, als je te veel tijd aan onzin kwijt bent. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd maar ze staan nu misschien wel wat sterker. Misschien gaat het protest nu net een stapje verder dan dat er gemopperd wordt bij het koffiezetapparaat.”

© Nationale Onderwijsgids