Docent Marloes Postel van Universiteit Twente (UT) werkt aan een app voor mensen met een alcoholverslaving. Het doel van de app is hulp bieden aan mensen met een alcoholverslaving op een laagdrempelige manier. De universitair docente ontving van onderzoeksfinancier NWO 15.000 euro om de app verder te ontwikkelen. Dit meldt UT nieuws.
De universitair docente werkt zowel bij faculteit BMS als bij Tactus Verslavingszorg. “Vanuit de verslavingszorg wordt steeds meer gezocht om cliënten dicht in hun eigen omgeving te helpen. Zo kunnen we ze naast een wekelijks consultmoment ook tussendoor hulp bieden op een laagdrempelige manier, gewoon op hun eigen smartphone”, zegt Postel. De meeste therapie in de verslavingszorg zou zich nu richten op bewuste processen, maar ook onbewuste processen spelen een rol bij het in stand houden van een verslaving. Postel richt zich met de app op het doorbreken van onbewuste denkprocessen bij alcoholverslaafden.
De app werkt op basis van 'cognitive bias modification' (CBM). “Met het zien van dingen die verslaafden met alcohol associëren, krijgen ze de neiging om ernaartoe te gaan. Dat denkproces willen we met de app omdraaien”, vertelt Postel. De Universiteit van Amsterdam heeft eerder al een onderzoek gedaan waarbij verslaafden achter de computer met een joystick plaatjes naar zich toe haalden en van zich af duwden. Op de app krijgen gebruikers foto's te zien van alcoholische en alcoholvrije dranken en kunnen die met een 'swipe'-beweging naar zich toe halen of van zich af duwen. In april start de docente samen met een PhB-student een trial voor mensen met een alcoholverslaving om te testen of de CBM-theorie in de app goed werkt.
© Nationale Onderwijsgids