De Tweede Kamer gaat in debat over de controles die de Inspectie voor het Onderwijs uitvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) presenteerde gisteren een onderzoek met als conclusie dat deze controles een grote administratieve druk leggen op leerkrachten en schooldirecteuren. Politieke partijen D66, SGP en SP zien het onderzoek van de AOb als de bevestiging dat de toetscultuur en prestatiedrang in het onderwijs te ver zijn doorgeslagen. De partijen willen snel meer duidelijkheid over de controles. Dit melden de AOb en BNR Nieuwsradio.
De AOb deed onderzoek onder 3500 leraren en directieleden. Daaruit concludeerde de bond dat onderwijspersoneel veel tijd kwijt is aan het invullen en bijhouden van formulieren en rapporten voor de inspectie. “Dat heeft niks met de kwaliteit van het onderwijs te maken. Het gaat ten koste van tijd en geld dat scholen beter kunnen besteden aan de leerlingen”, stelt Paul van Meenen van D66. Eerder diende D66 al samen met de SGP een initiatiefwetsvoorstel voor meer duidelijkheid over het werk van de inspectie.
Ook de SP vindt dat het onderzoek van de AOb het beeld bevestigt dat leraren onder druk staan. “Dit past in de cultuur van de prestatiedrang. De inspectie zet bij alles een vinkje”, zegt Tjitske Siderius van de partij. Zij vindt dat de inspectie minder naar toetsresultaten moet kijken en meer naar wat docenten doen om leerlingen te begeleiden in hun ontwikkeling.
Inspecteur-generaal Monique Vogelzang van de Onderwijsinspectie is bekend met het negatieve beeld van de inspectie. “Dat trek ik mij ook echt aan. We zijn bezig met leraren en met schoolleiders beter in gesprek te gaan. We laten nu bijvoorbeeld leraren meelopen met een inspectiebezoek zodat zij ook ervaren waar wij naar kijken en op letten”.
Uit het onderzoek van de AOb blijkt bovendien dat veel scholen oefenen voor het bezoek van inspectie. Dit gebeurt vooral in het mbo, maar komt ook steeds vaker voor op basisscholen en middelbare scholen. “Volstrekt absurd”, vindt minister Bussemaker van Onderwijs. “De Onderwijsinspectie kijkt of het onderwijs goed is. Een school dit dat goed georganiseerd heeft, hoeft niet bang te zijn”. Wel wil de minister ervoor zorgen dat scholen die goed presteren minder met de inspectie te maken krijgen. “We zijn nu in gesprek hoe de inspectie een kritische vriend wordt die meedenkt over hoe het beter kan”.
© Nationale Onderwijsgids