Het onderwijs aan leerlingen die extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben staat vrijdag 27 november centraal op Hét Congres in Papendal, Arnhem. Het congres is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij speciaal onderwijs, van bestuurders tot leraren en klassenassistenten. Dat meldt het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (Lecso).
Aan het begin van Hét Congres wordt de Project-Speciaalprijs uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse prijs voor vernieuwende projecten in het speciaal onderwijs. Dit jaar zijn daarvoor de volgende projecten genomineerd: pASSend onderwijs van De Spinaker in Alkmaar, De Koestergroep van de Dr. A. Verschoorschool in Nunspeet en 1-op-1-groep van De Korte Dreef in Borculo.
Tijdens het congres wordt het boek 'Sociale media in het speciaal onderwijs' gepresenteerd.
Hierin staan vijftien portretten van leerkrachten die op een creatieve manier sociale media
inzetten in de les, of op inspirerende manier met hun leerlingen over mediawijsheid praten.
Het boek, dat gratis kan worden gedownload, is geschreven door Remco Pijpers, expert
kind en digitale media bij Kennisnet en verantwoordelijk voor Mijn Kind Online.
Enkele van de ruim veertig prestaties en workshops zijn: Over het brein van een kind met
autisme; Wanneer leerlingen in het regulier onderwijs dreigen uit te vallen; Arbeidstoeleiding
is een vak en Hoe om te gaan met 'lastig gedrag' in de klas.
Jan Menting, voorzitter van Lecso is tijdens Hét Congres aanwezig om vragen over de stand van zaken binnen het (voortgezet) speciaal onderwijs en passend onderwijs te beantwoorden. Naast voorzitter van Lecso is Menting, lid van de Raad van Bestuur van Yulius een ggzinstelling in Zuidwest Nederland die zich onder andere richt op het bieden van zorg aan leerlingen met psychische problemen (cluster 4 van het speciaal onderwijs).
Hét Congres wordt georganiseerd door De Onderwijsspecialisten in opdracht van Lecso, een vereniging voor besturen met scholen in het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. De Onderwijsspecialisten bieden (voortgezet) speciaal onderwijs aan leerlingen die specifieke ondersteuning nodig hebben.
© Nationale Onderwijsgids