Het aantal aanvragen dat is ingediend in de tweede ronde van het Leraren Ontwikkel Fonds (LOF) is verdubbeld ten opzichte van de eerste rond. Deze ronde zijn er ruim 170 projectvoorstellen ingediend. De omvang en insteek van de voorstellen zijn heel divers. De derde ronde van het LOF sluit op 9 mei 2016, tot die datum kunnen basis- en middelbare scholen nog voorstellen indienen. Dat meldt De Lerarenagenda.
Het LOF is een initiatief van de Onderwijscoöperatie en bedoeld om leraren te stimuleren hun eigen onderwijs te verbeteren. De voorstellen variëren van kleine tot “grensoverschrijdende” samenwerking tussen school en de wijk, culturele instellingen en wetenschappelijke instanties. Jurylid Femke Cools laat weten dat er ook een aantal voorstellen zijn binnengekomen rondom doorlopende leerlijnen: van primair naar voortgezet onderwijs en van speciaal naar regulier onderwijs. “Om meer gevoel te krijgen met de aansluiting tussen verschillende schooltypen, heeft een aantal leraren een systeem bedacht om zich vrij te roosteren zodat ze bij elkaar 'in de keuken' kunnen kijken. Ik vind dit heel waardevol, omdat het in het basisonderwijs lastig is je vrij te roosteren. Wij hebben bijvoorbeeld geen tussenuren”, zegt Cools.
De juryleden hopen in de derde ronde op nog meer aanmeldingen. Jurylid Arjan van der Meij vindt de huidige voorstellen “nog wat te braaf”. Volgens Van der Meij is er zeker ruimte voor revolutionaire ideeën voor vernieuwend onderwijs. “Als je dat goed onderbouwd doet, vergroot dat de kans op succes.”
Het LOF bouwt voort op de ervaringen uit het programma ´Onderwijs Pioniers’. Met het fonds krijgen maximaal 100 initiatiefnemers een jaar lang ondersteuning om hun ideeën in de praktijk uit te voeren. Zo komen ze in aanmerking voor een financiële vergoeding van maximaal 75.000 euro, krijgen ze een vaste coach en wisselen ze kennis en ervaring uit in Lerarenlabs en het netwerk van collega-vernieuwers. Er zijn drie selectiemomenten. De eerste twee hebben in januari en februari plaatsgevonden. De laatste ronde volgt op 9 mei.
© Nationale Onderwijsgids