Nederlandse wetenschappers leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een relatief nieuwe tak van onderzoek: Network Science. De overheid draagt bij aan deze ontwikkeling middels een grote financiële impuls. En wie weet dragen uw leerlingen bij middels creatieve en uitdagende gedachten over netwerken. Om hier achter te komen, schrijft het consortium NETWORKS een wedstrijd uit voor leerlingen uit de bovenbouw van alle profielen.
De wedstrijd staat in het teken van het formuleren van een vraag met als uitgangspunt: wat zou jij graag willen weten over netwerken? Wat moeten netwerkonderzoekers de komende jaren echt gaan uitzoeken?
Network Science is heel erg breed. Iedere leerling is op een of andere wijze wel betrokken bij een netwerk. De mechanismen in zo’n netwerk zijn vaak complex. De onderliggende structuren zijn intrigerend en maken nieuwsgierig. Wetenschappelijk onderzoek begint met nieuwsgierigheid. En daarna met het stellen van vragen. Daag uw leerlingen uit tot het stellen van een vraag over netwerken aan een team van wetenschappers. De drie beste inzendingen worden beloond met 450 euro.
De vraag stellen de leerlingen in de vorm van een filmpje dat ze plaatsen op YouTube. Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen leerlingen de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop over het maken van filmpjes. Dit gebeurt op een drietal locaties in Nederland: Enschede, Eindhoven, Amsterdam. De workshops worden ingeleid met een tweetal presentaties door jonge ‘network scientists’. Hiermee krijgen leerlingen een idee van onderwerpen die in Network Science onderzocht worden. De uiterste inzenddatum van het filmpje met daarin verwerkt de vraag over netwerken is 15 april.
Voorafgaand aan de uitreiking lichten de drie beste inzendingen de vraag uit hun filmpje toe. Meer informatie over de challenge is te vinden op www.networks2017/The-Networks-challenge/ en inspiratie is te vinden op www.networkpages.nl
Ook na de wedstrijd volgen activiteiten die voortborduren op de wedstrijd. De taal die men binnen Network Science gebruikt is wiskunde, veelal in combinatie met informatica. We organiseren een masterclass waarin we de link leggen tussen ‘Network Sience’ en wiskunde en informatica. Voor uw leerlingen een uitgelezen mogelijkheid om de vraag van hun inzending uit te breiden tot hun profielwerkstuk.
(Dit is een advertorial van de Universiteit van Amsterdam)