Normal_rolstoel_oudere_bejaarde_handicap
Na overleg met de sociale partners en gemeenten heeft het kabinet besloten om een quotumregeling te activeren die moet leiden tot meer werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking bij de overheid. Basis hiervoor is de afspraak uit het Sociaal Akkoord om in de jaren tot 2026 in totaal 125.000 banen bij de overheids- en marktwerkgevers te realiseren die speciaal zijn bedoeld voor mensen uit de doelgroep van de banenafspraak. Dit meldt Rijksoverheid.
Met deze banenafspraak werkt het kabinet aan een inclusieve arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die ook toegankelijk is voor mensen die vanwege een arbeidsbeperking minder kans hebben op werk. In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is vastgelegd hoeveel banen markt- en overheidswerkgevers elk jaar moeten creëren voor mensen uit de doelgroep. In 2015 haalden beide sectoren de gestelde doelen. Afgelopen zomer werd bekend dat marktwerkgevers in 2016 hun aantal banen ruimschoots gerealiseerd hebben. De overheidswerkgevers hebben hun doelstelling niet gehaald.
 
In de brief die staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan beide Kamers heeft gestuurd staat dat voor de overheidswerkgevers een quotumregeling gaat gelden. Overheidswerkgevers worden verplicht het voor hun geldende aantal banen voor de doelgroep in te vullen. Voor alle werkgevers gelden tal van ondersteunende maatregelen als premiekortingen, loonkostensubsidie of –dispensatie, no-riskpolissen, het aanpassen van werkplekken en de inzet van bv. jobcoaches voor het begeleiden van deze groep werknemers.
 
Het kabinet is teleurgesteld in de resultaten, maar toont ook begrip voor de zwaardere opgave waar overheidswerkgevers voor staan omdat zij naar verhouding meer banen moeten creëren dan marktwerkgevers en bovendien in kortere tijd. Om de benodigde inhaalslag mogelijk te maken, en de overheidswerkgevers te blijven stimuleren om de banen te realiseren,  is afgesproken om voor werkgevers in de overheidssector die komend jaar de doelstelling niet halen, dit inzichtelijk te maken, en de werkgevers de tijd te geven tot en met het jaar 2019 om aan de quotumregeling te voldoen. 
 
De minister van BZK, coördinerend bewindspersoon voor de overheid, zal de gezamenlijke overheidwerkgevers vragen een plan van aanpak op te stellen waarin wordt aangegeven hoe de inhaalslag gestalte moet krijgen. Dit plan van aanpak wordt uiterlijk in het najaar van 2017 verwacht. Ook kondigt het kabinet in de Kamerbrief een breed onderzoek aan dat in kaart moet brengen hoe de quotumregeling voor de diverse onderdelen van de overheidssector in de praktijk uitwerkt. De resultaten van dit onderzoek komen medio volgend jaar beschikbaar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids