Vanaf vandaag mogen de middelbare scholen weer helemaal open, en vanaf 7 juni is dit verplicht. Twee middelbare scholen in Veghel weigeren dit echter: ze vinden dat de heropening slecht is voor de onderwijskwaliteit en de stabiliteit. Dit meldt het Brabants Dagblad.
NOG
Scholen weigeren heropening: 'slecht voor onderwijskwaliteit en stabiliteit'
-Het gaat om het Zwijsen College en het Fioretti College met in totaal zo’n 2800 leerlingen. Directeur Anita O’Connor van de twee Veghelse scholen noemt het kabinetsbesluit over de heropening van de middelbare scholen “slecht”. Niet alleen voor de onderwijskwaliteit, want het huidige onderwijs is gebaseerd op maatwerk is met veel persoonlijke aandacht voor elke leerling. Maar ook voor de docenten: zij lopen gezondheidsrisico’s. Leraren die daarvoor bang zijn, kunnen vanuit huis lesgeven. Maar dat is ook geen ideale situatie, vinden de scholen.
Volgens de directeur staan alle inspraakorganen op de scholen “vierkant achter” de weigering om weer volledig open te gaan. De scholen staan niet alleen in hun zienswijze. Ook in de regio’s Rotterdam en Eindhoven zeggen middelbare scholen niet nog voor de zomervakantie weer helemaal te willen openen.
Een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs geeft aan dat scholen niet meteen op het matje geroepen worden als ze weigeren om helemaal weer open te gaan. Wel wordt uiteindelijk de Onderwijsinspectie ingeschakeld die met de scholen in gesprek zal gaan. “Dan zullen er hele goede argumenten over tafel moeten komen, bijvoorbeeld dat er sprake is van overmacht. Pas dan kunnen wij een weigering accepteren.”
Eenzelfde situatie ontstond toen de basisscholen weer volledig mochten openen in februari van dit jaar. Een deel van de basisscholen in West-Brabant wilden toen dichtblijven omdat ze het “onveilig en onverantwoord” vonden. Na een gesprek met het Onderwijsministerie openden de scholen een aantal dagen alsnog.
Door: Nationale Onderwijsgids