Schorsing mbo-docent was een inmenging van vrijheid van meningsuiting

Paula van Manen haar ontslag nadat ze een boek publiceerde over een onderwijsvernieuwing bij ROC Nijmegen, was een inmenging van de vrijheid van meningsuiting. Dat oordeelde de Hoge Raad. Vrijdag is er een streep gezet door het vonnis van het Gerechtshof. Dat meldt de AOb. 

Twee jaar nadat docent Van Manen op straat werd gezet, concludeert de Hoge Raad nu dat haar ontslag niet los gezien kan worden van de publicatie van haar boek. En daarmee kan het ‘ontbindingsverzoek een inmenging in de vrijheid van meningsuiting opleveren.’ De vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 

Boek 

Van Manen publiceerde in het najaar van 2019 het boek ‘Wanneer krijgen we weer les?’. Het was een geanonimiseerd boek over een ingrijpende onderwijsvernieuwing bij haar opleiding. De docent werd in eerste instantie geschorst en op 1 oktober 2020 volgde haar ontslag

Hoge Raad 

De mbo-docent liet het er niet bij zitten en stapte naar de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft nu dus een streep gezet door het vonnis van het Gerechtshof en bepaald dat de zaak opnieuw behandeld moet worden. 

Positie van leraren versterken 

Van Manen vertelde in het Onderwijsblad van december 2019 voor het eerst over haar boek. Ze kreeg de afgelopen jaren bijval van onder meer de Tweede Kamer. De Tweede Kamer riep toenmalig onderwijsminister Arie Slob per motie op om in gesprek te gaan met de vakbonden om de positie van leraren te versterken.

Dat is nog niet gebeurd en AOb-voorzitter Tamar van Gelder vindt dat erg jammer. “We hebben blijkbaar een Paula van Maanen nodig die via de juridische weg jarenlang voet bij stuk houdt. Dat kost veel energie, emotie en geld. Allemaal om als docent mee te kunnen doen aan het maatschappelijk debat over onderwijs.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk