Voor leraren en leerlingen is het hete weer vaak geen pretje. Ze zitten als sardientjes bijeen in een benauwd klaslokaal. Extra ventileren en veel water drinken zijn echt nodig. Een tropenrooster behoort tot de opties, maar dat is alleen als de school dit zelf wil. Dat meldt het AD.
Schoolleiders worden, nu het buiten rond de 30 graden, continue door ouders en kinderen bevraagd naar het tropenrooster. En ook leren zelf vragen zich af bij welke temperaturen het zinloos en onveilig wordt om nog les te kunnen geven.
Verschillen bij schoolgebouwen
De Meerkring, waarin 22 openbare basisscholen in de regio Amersfoort zijn vertegenwoordigd, ziet verschillen bij de schoolgebouwen. Een aantal scholen zit er nu prima bij vanwege een goed circulatieplan. Andere scholen organiseren juist waterspelletjes en/of er wordt een airco of ventilatie gebruikt.
Minimumaantal lesuren per jaar
De basisregel is dat het bestuur van de school in kwestie bepaalt of er een tropenrooster wordt ingesteld bij extreem warm zomerweer. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met het minimumaantal lesuren per jaar. Dat moet namelijk wel gehaald worden en de Onderwijsinspectie houdt daar toezicht op.
Arbeidsomstandigheden
Het bestuur moet echter ook rekening houden met de arbeidsomstandigheden. In de Arbowet staat geen maximumtemperatuur waarbij nog gewerkt mag worden, maar toch moet het bestuur ervoor zorgen dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken.
Tropenrooster
In de praktijk zal de school met temperaturen van 30 graden of meer maatregelen nemen om de belasting voor leraren en leerlingen zo laag mogelijk te houden. De school kan overgaan op een tropenrooster. Dat houdt in dat er kortere lesuren of kortere lesdagen zijn dan normaal. Andere maatregelen die scholen kunnen nemen zijn: zo kort mogelijk aaneengesloten werken, in koele ruimtes pauzeren, veel drinken en extra ventilatiemogelijkheden.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk