Op twee basisscholen in Utrecht is er een dusdanig tekort aan (betaalbare) parkeerplekken, dat ze radicale maatregelen moeten nemen. Het plan is om een deel van de schoolpleinen om te bouwen tot parkeerplekken voor docenten. Sint Jan de Doper in Hoograven en De Blauwe Aventurijn 600 meter verderop, vrezen er anders voor dat de hoge parkeerkosten in de buurt de docenten wegjagen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Sint Jan de Doper heeft acht leerkrachten die van buiten de stad moeten komen. Zij hebben zes parkeerplekken nodig, waarvoor directeur Wim Kroeze vergunningen van 290 euro per stuk heeft aangevraagd. Medewerkers kunnen daar straks gratis hun auto parkeren en hoeven ze geen gebruik te maken van de betaalde opties in de buurt. Kosten vanaf 1 november: 5 euro per uur tussen 06.00 uur en 11.0 uur.
Onderwijskwaliteit in gevaar
Kroeze vreest dat de parkeerkosten en het vertrek van leraren als gevolg daarvan een hoge impact hebben op de kwaliteit van onderwijs op zijn school. “Wil ik goed onderwijs blijven geven aan onze kinderen, dan heb ik deze mensen en plekken nodig.” Kroeze zou voor een gereduceerde prijs vergunningen moeten krijgen, zo staat in het Coalitieakkoord Utrecht 2022-2026. PvdA-raadslid Mohamed Talhaoui van de gemeente Utrecht denkt echter niet dat die regeling afdoende is. De verwachting is dan ook dat directeuren meer vergunningen nodig hebben dan ze krijgen, waardoor er een verschil ontstaat tussen vraag en aanbod. Daarom wil Kroeze ook zijn eigen schoolplein opofferen, net als De Blauwe Aventurijn die 600 meter verderop ligt.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky