Website over nieuwste ontwikkelingen rond het leesonderwijs is vernieuwd

Vanaf vandaag staat een nieuwe versie van lezeninhetpo.nl online. Op de herziene website zijn actuele ontwikkelingen direct zichtbaar en worden relevante artikelen uitgelicht. Tools zoals een leesscan, waarmee scholen hun leesklimaat kunnen meten, informatie over scholingen voor leerkrachten en bibliotheekmedewerkers en lessuggesties bij kinderboeken zijn gemakkelijk te raadplegen. Verder beschrijft de website onder andere hoe rijke teksten kunnen worden ingezet in de klas en waar deze teksten te vinden zijn. Dat meldt Stichting Lezen. 

De vernieuwde website is daarmee een goed startpunt om te werken aan expertise van het schoolteam op het gebied van effectief leesonderwijs en aan een betere leesvaardigheid en leesmotivatie van leerlingen in het basisonderwijs.

Scores basisvaardigheid lezen 

De aanleiding voor het maken van de eerste versie van lezeninhetpo.nl (gelanceerd in 2022) zijn de scores van Nederlandse leerlingen op de basisvaardigheid ‘lezen’. Deze scores zijn tot op de dag van vandaag niet fundamenteel verbeterd.

Nederlandse kinderen en jongeren blijken in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in het buitenland slechter te scoren op complexe begrijpend-leestaken. Wat leesmotivatie betreft, bungelen onze kinderen zelfs helemaal onderaan op de internationale ranglijsten. Om die reden zijn in tal van wetenschappelijke en meer praktijkgerichte rapporten oplossingen aangedragen om het niveau van begrijpend lezen én de leesmotivatie op te krikken.

Effectief en motiverend leesonderwijs 

Er is inmiddels veel consensus over de uitgangspunten van effectief en motiverend leesonderwijs. Op de website zijn deze uitgangspunten vertaald in acht bouwstenen: samenwerking binnen en buiten school, geletterdheid in de kleutergroep, vloeiend lezen, rijke thema’s, boeken en teksten, werken aan tekstbegrip en kennis, kinderboeken leren kennen, leesontwikkeling monitoren en evalueren en werken aan leesmotivatie.

Bij ieder onderwerp staan, naast theoretische informatie, tips voor verder lezen en praktische informatie van scholen die de omslag naar effectief leesonderwijs al gemaakt hebben.

Door: Nationale Onderwijsgids