Leraar van het Jaar krijgt leerlingen aan het lezen door voor te lezen

Schooldirecteur Lucelle Comvalius, voormalig Leraar van het jaar, vindt het niet lastig om kinderen te laten lezen in een wereld waarin de keuze voor een beeldscherm snel gemaakt is. Ze gebruikt daarvoor creatieve hulpmiddelen om van het lezen een groot avontuur te maken. Dat meldt De Stentor.

Schooldirecteur Comvalius benadrukt op de eerste dag van de Kinderboekenweek dat lezen ontzettend belangrijk is. Daarbij maakt het niet uit of dat op school is of thuis. Een goede leesvaardigheid is overal erg belangrijk.

Leesuurtje 

Bij Comvalius thuis staat er elke zondagmiddag een leesuurtje ingepland. Het hele gezin pakt dan een boek en gaat lezen. “Ook als er op dat moment vriendjes aan het spelen zijn, zij pakken dan ook een boek”, zegt Comvalius. Als het leesuurtje voorbij is, bespreekt het gezin de boeken met elkaar.

Lezen 

Op de interculturele vrije school Waldorf aan de Werf in Amsterdam, waar Comvalius de directeur van is, is lezen erg belangrijk. Oudere leerlingen helpen door middel van een tutorsysteem jongeren kinderen met lezen. Met het spel Toren van Pisa kunnen kinderen vragen beantwoorden over de boeken die ze aan het lezen zijn. “Weten ze het antwoord niet, dan moeten ze een poppetje op de toren zetten.”

Woordenschat en leesvaardigheid 

Uit recent onderzoek blijkt dat één op de drie 15-jarigen zo slecht leest dat ze het voortgezet onderwijs mogelijk verlaten als laaggeletterden. Comvalius ziet dit zelf ook gebeuren. Ze gaf, voordat ze schooldirecteur werd, 25 jaar maatschappijleer. De woordenschat en leesvaardigheid van kinderen is er in al die jaren flink op achteruit gegaan.

Goed lezen begint eigenlijk al thuis. Zo kunnen ouders hun kinderen voorlezen als ze naar bed gaan. “Zie het als een stukje quality time met je kind.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk