Iselinge Hogeschool strijdt tegen lerarentekort met nieuwe pabo-studenten

De Iselinge Hogeschool heeft dit schooljaar een groot aantal nieuwe pabo-studenten mogen verwelkomen. Zo’n 156 nieuwe studenten volgen nu de deeltijd- en voltijdpabo. Vorig jaar kwamen er 104 nieuwe studenten bij. Naast de voltijd- en deeltijdpabo kunnen studenten ook de tweejarige opleiding Pedagogisch Educatief Professional (Ad-PEP) volgen. Volwassenen die interesse hebben in het basisonderwijs en daarvoor de juiste vooropleiding hebben afgemaakt kunnen ook instromen in het beroep- of maatwerktraject op de hogeschool. Er studeren nu zo’n 600 studenten aan de Iselinge Hogeschool. Dat meldt de Iselinge Hogeschool.

De onderwijsinstelling is blij met het hoge aantal nieuwe studenten. Voor het onderwijs en de kinderopvang is de groei ook goed. Er is namelijk een groot leerkrachtentekort, maar er zijn ook te weinig educatieve professionals. Tijdens de openscholendag van 2023 werd er bij het lerarentekort stilgestaan.

Bezuinigingen 

De hogeschool is wel bezorgd over de aangekondigde bezuinigingen binnen de onderwijssector. De langstudeerboete en de bezuinigingen op praktijkgericht onderzoek zetten de kwaliteit van het onderwijs onder druk. De Vereniging Hogescholen waarschuwt dat studenten te veel stress krijgen door de bezuinigingen en dat het ongelijkheid in de hand werkt.

“Dat het aantal studenten groeit is positief, maar de bezuinigingen in het onderwijs zijn een bedreiging”, aldus Anne-Marie Haanstra, directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool. In de kwaliteit van het hoger onderwijs moet met blijven investeren. “Alleen dan blijft het toekomstbestendige onderwijs in onze regio gezond. Zeker nu er door heel Nederland een gigantisch tekort aan leerkrachten is”, aldus Haanstra.

Open dag

Er staat op zaterdag 16 november een open dag gepland op Iselinge Hogeschool. Deze open dag is van 10.00 uur tot 14.00 uur.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk