'Schrappen promotiebeurzen voor leraren ook klap voor onderwijskwaliteit'

NWO is onaangenaam verrast door de invulling van het OCW-aandeel in de rijksbrede subsidietaakstelling die vandaag bekend is geworden. Concreet betekent het dat de promotiebeurzen voor leraren de komende jaren vrijwel geheel worden wegbezuinigd. Verder krijgt NWO een korting op haar budget te verwerken van 8,4 miljoen euro in 2026, oplopend tot 21,9 miljoen euro structureel vanaf 2029. Dat meldt de NWO. 

Met Prinsjesdag is bekend geworden hoe het kabinet de bezuinigingen op hoger onderwijs en onderzoek invult. Toen al sprak NWO haar zorgen uit over de grote gevolgen van de bezuinigingen voor de hele sector en voor Nederland als kennisland. Nu is dus duidelijk geworden hoe OCW invulling geeft aan de subsidietaakstelling die er nog lag. "Het is zorgwekkend dat na alle bezuinigingen die er al in het veld zijn, nu opnieuw onderzoek en onderwijs geraakt worden", reageert bestuursvoorzitter Marcel Levi op het slechte nieuws. 

Klap in het gezicht van leraren 

Het schrappen van de verschillende promotiebeurzen voor leraren is een klap in het gezicht van leraren uit het primair, voortgezet, middelbaar beroeps-, hoger beroeps- en speciaal onderwijs. De beurzen, bestemd voor onderzoek in alle wetenschapsdomeinen, zijn bedoeld om docenten diepe onderzoekservaring op te laten doen. Dit leidt tot nieuwe wetenschappelijke inzichten, verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en een versterkte aansluiting tussen universiteiten en scholen. "Docenten doen hun onderzoek met ongelofelijke inzet, naast hun aanstelling als leraar, en dragen daarmee op een belangrijke manier bij aan de kwaliteit van ons onderwijs. Het is moeilijk te begrijpen dat deze beurzen worden afgeschaft in een tijd waarin iedereen ervan doordrongen is dat het onderwijs in Nederland beter moet", aldus Levi.

NWO weet nog niet hoe zij de aanvullende korting op haar budget concreet zal invullen. Deze middelen gebruikt NWO op dit moment voor het financieren van haar negen onderzoeksinstituten, van ongebonden onderzoek in alle disciplines en van innovatieprogramma’s gericht op impact voor economie, mens en samenleving. 

Door: Nationale Onderwijsgids