Normal_protest__staken__actie__demonstratie

Scholen en universiteit zijn het niet eens met de bezuinigingen op het onderwijs. Woensdagavond 11 december werd er een akkoord gesloten tussen de coalitiepartijen en de vier partijen uit de oppositie. De afspraak is nu dat de bezuinigingen wel doorgang vinden, maar worden afgezwakt naar 1,2 miljard euro. Scholen en universiteiten vinden dat bedrag nog steeds te hoog. Dat meldt de NOS.

Het kabinet wilde eigenlijk 2 miljard euro bezuinigen op Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Er is inderdaad iets van het bedrag af, maar op onderwijsonderzoek en innovatie, maar de bezuiniging blijven nog altijd bestaan”, aldus Caspar van den Berg namens de koepelorganisatie van de universiteiten.

Middelbare scholen zijn het ook niet eens met de voorgenomen bezuinigingen. “We geven als Nederland gewoon minder aan onderwijs uit en dat is niet goed”, aldus Henk Hagoort van de VO-Raad.

Minder geld voor thuiszitters en nieuwe schoolgebouwen 

Scholen ontvangen straks minder geld om het aantal thuiszitters te verminderen en voor nieuwe schoolgebouwen komt er al helemaal geen extra geld meer binnen. Dat vindt de VO-Raad reden tot zorg. Leerlingen zitten in ongezonde gebouwen, daar moet minstens 1 miljard euro per jaar voor beschikbaar komen, zo stelt Hagoort.

Lerarensalaris 

Middelbare scholen zijn wel blij dat er een aantal maatregelen geschrapt zijn. Salarissen van leraren blijven bijvoorbeeld zoals ze zijn. In een tijd waarin er sprake is van een ernstig lerarentekort was dit idee volgens Hagoort erg slecht.

Langstudeerboete 

Studenten hoeven niet meer te vrezen voor de langstudeerboete. Universiteiten zijn daar heel content mee. Studenten die anders meer dan een jaar uitlopen tijdens hun studie hadden anders een boete van 3000 euro moeten betalen boven op hun collegegeld.

Studenten zijn daar zelf ook erg blij mee dat de langstudeerboete van tafel is. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) gaf al aan dat er een last van de schouders is. Tegen de onderwijsbezuinigingen werden er namens de LSVb verschillende demonstraties georganiseerd. “Studenten moeten de toekomst redden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk