GRONINGEN - De mate van daling van het aantal eerstejaars studenten door de invoering van het sociaal leenstelsel is nog onzeker. De HBO-raad gaat uit van een flinke daling van ongeveer 15.000 studenten over vier jaar. Zij verwijzen in de berekening van dit aantal naar cijfers van het Centraal Planbureau. Het Centraal Planbureau denkt er echter anders over. Dat meldt het DUB, het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht, op basis van berichtgeving van het Hoger Onderwijs Persbureau.
Het CPB kan maar gedeeltelijk tot een overeenstemming komen met de berekening van de HBO-raad. Bij elke 1000 euro extra studieschuld zou een daling van 0,6 procent in het aantal studenten plaatsvinden. Dit effect treedt pas op na een eerste verhoging van 1000 euro. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek en hier zijn de twee partijen het nog over eens.
Het CPB maakt vervolgens geen onderscheid tussen thuis- en uitwonende studenten. Onderzoeker van het CPB Roel van Elk speculeert: “Misschien blijven ze in de toekomst langer bij hun ouders of kiezen ze voor een opleiding dichter bij huis”. Dat betekent dat de studenten dus toch een studie zullen volgen en de cijfers die het HBO-raad noemt te hoog zijn. Het CPB komt in haar berekeningen uit op een daling van 2600 eerstejaars studenten op hogescholen en universiteiten samen.
De HBO-raad wijst op het feit dat HBO-studenten vaak minder rijke ouders hebben en dus meer zullen merken van de financiële teruggang. Bovendien betwijfelt de raad of studenten inderdaad zullen kiezen om langer thuis te blijven wonen.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem