Gebrek aan investering

DEN HAAG - Het feit dat het nieuwe kabinet wel investeert in fundamenteel onderzoek, maar praktijkgericht onderzoek links laat liggen, valt niet in goede aarde bij Pauline Meurs van ZonMw en Thom de Graaf  van de HBO-raad. Dat meldt ScienceGuide.

Deze investering is volgens hen niet alleen belangrijk voor onderzoekers en bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld zieken en bejaarden die thuis willen blijven wonen. Dat staat lijnrecht tegenover de wens van het nieuwe kabinet om de zorg dichterbij mensen te realiseren. Door de vergrijzing is investeren in nieuwe technieken en concepten noodzakelijk om zorg aan huis te kunnen behouden.

Als voorbeeld van een goede ontwikkeling door praktijkgericht onderzoek worden de 'moderne wijkzusters' aangehaald. Deze zijn vier jaar geleden ontwikkeld met een subsidie van het ministerie van VWS en het toenmalige ministerie van WWI en leveren per persoon een besparing op van 18.000 euro. 

De Hogeschool Utrecht behaalt in samenwerking met bedrijven en hulpverleners goede resultaten met ict- en ehealth-toepassingen voor ouderen die thuis wonen. Daarbij wordt ook nagegaan welke technologieën juist niet zinvol zijn. Dit is erg belangrijk, omdat aan technologische innovaties veel geld wordt verspild door bijvoorbeeld verkeerd gebruik.

Hogescholen hebben daarbij de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een infrastructuur voor praktijkonderzoek. Inmiddels doen zo'n vijftig lectoren onderzoek op het gebied van zorg, veelal in samenwerking met andere partijen als VNO-NCW, MKB-Nederland, universiteiten en verschillende zorginstellingen. 

De bezuinigingen zullen daarom vooral hier hard aankomen. Dit gaat daarom ook risico's opleveren, omdat veel patiënten en hulpverleners gebruikmaken van technieken en therapieën waarvan het effect niet is onderzocht, aldus Meurs en de Graaf. "Dat beslissers hier geen oog voor hebben, noemen wij sturen met de ogen dicht."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem