Een jaar na invoering van de studiekeuzecheck is twee derde van de universiteiten en hogescholen tevreden. Dit blijkt uit een tevredenheidsonderzoek dat in opdracht van onderwijsadviesbureau Bijcollege is uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn 25 hogescholen en universiteiten geïnterviewd over hun ervaringen met de studiekeuzecheck in het afgelopen jaar.
De studiekeuzecheck werd vorig jaar ingevoerd naar aanleiding van de nieuwe wet Kwaliteit in Verscheidenheid. Samen met de vervroegde aanmelddatum van 1 mei moet de check ervoor zorgen dat de aansluiting tussen studenten en instelleningen verbetert. Aankomende studenten zij met de studiekeuzecheck verplicht deel te nemen aan studiekeuzeactiviteit(en) vanuit de instelling. Ze krijgen daarna een studieadvies over de opleiding die ze hebben gekozen. Dit moet voorkomen dat ze tijdens hun studie switchen naar een andere opleiding of helemaal stoppen omdat de opleiding niet blijkt te zijn wat ze ervan hebben verwacht.
Instellingen mogen zelf bepalen hoe zij studiekeuzecheck invullen. De activiteiten lopen uiteen van persoonlijke gesprekken, workshops en online vragenlijsten naar toetsen en thuisopdrachten. Van de ondervraagde universiteiten en hogescholen is 72 procent tevreden over de studiekeuzecheck. Daarnaast blijkt zestig procent van de ondervraagden tevreden is over het advies dat de instelling geeft aan aankomende studenten.
Voordat de studiekeuzecheck werd ingevoerd verwachtte 68 procent dat de studiekeuzecheck een geschikt middel zou zijn om studie-uitval te beperken. Volgend jaar zullen de meeste onderwijsinstellingen de eerste effectmetingen uitvoeren onder eerstejaars studenten. Daaruit zal moeten blijken of de verwachtingen van de hoger onderwijsinstellingen gegrond zijn.
© Nationale Onderwijsgids
Ik zou heel graag met die 28% van de ondervraagde hogescholen en universiteiten willen praten over de juiste studiekeuze Hogeschool Rotterdam, die werkt met (website verwijderd door de redactie), heeft veel minder uitval en gemotiveerde studenten!