Normal_studenten_collegezaal_mooi

Studenten die geld lenen van overheidsinstantie Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) lenen vaak extra om geld na de studie achter de hand te hebben. Dat blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015, dat maandag is gepubliceerd. 33 procent van de lenende studenten spaart een deel van het geleende geld op voor later, vooral omdat de voorwaarden gunstiger zijn dan bij een lening van bijvoorbeeld een bank. Dat melden Novum en Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het rentepercentage dat de overheid rekent, bedraagt 0,12 procent. Zelfs met de uitzonderlijk lage spaarrente die de banken bieden, verdienen studenten er nog op als ze dat willen. Van de hbo- en wo-studenten leent 36 procent bij DUO. Een derde van de studenten geeft toe dat ze best minder kunnen lenen. Bovendien geeft een derde van de studenten aan geld te lenen "omdat het kan". Dat is volgens het Nibud niet verstandig omdat de rente in de afbetalingstermijn hoger kan worden, studenten verleid kunnen worden het geld uit te geven en de hoogte van een studieschuld een rol speelt bij het aangaan van een hypotheek. 

Nibud verwacht dat studenten komend studiejaar nog meer gaan lenen. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs moet het geld dat geleend wordt wel gebruikt worden voor de studie, maar dit wordt niet gecontroleerd. Naast het geld dat studenten lenen, heeft bijna driekwart van de studenten een bijbaan of een betaalde stageplek. Ook ontvangt 86 procent van de studenten zorgtoeslag.

© Nationale Onderwijsgids