Normal_minister_bussemaker_ocw

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft laten weten onderzoek te doen naar de motieven van (oud-)studenten om hun reisproduct niet tijdig stop te zetten. Aanleiding voor het onderzoek is berichtgeving begin februari 2016 dat duizenden ex-studenten een forse boete moeten betalen voor het niet stopzetten van hun gratis ov-abonnement. Bussemaker verwacht de uitkomsten van dit onderzoek voor de zomer. 

Duizenden ex-studenten vergaten in 2014 en 2015 om hun gratis ov-abonnement te beëindigen toen ze afgestudeerd waren. Samen betaalden ze 56 miljoen euro aan boetes, gemiddeld 50 euro per persoon. Dat bleek uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In totaal gaat het in 2014 en 2015 om zo'n 120.000 ex-studenten. Bussemaker zegt in beantwoording op Kamervragen van Kamerlid Mohandis (PvdA) dat het automatisch beëindigen van het studentenreisrecht wenselijk zou zijn, maar dat het op dit moment om technische redenen niet mogelijk is. “Dit heeft te maken met het grote aantal (oud-)studenten dat jaarlijks (tijdelijk of definitief) het studentenreisrecht, niet op het hetzelfde moment, moet stopzetten. Het poortjessysteem is niet bedoeld om abonnementen te verwijderen van OVchipkaarten en kan dergelijke grote aantallen (momenteel) niet aan”, legt de onderwijsminister uit.

Bussemaker kaart ook de verantwoordelijkheid van de studenten zelf aan, omdat zij zelf het studentenreisrecht aanvragen en op hun zelf aangeschafte OV-chipkaart zetten. De minister benadrukt dat nadere informatie nodig is ten aanzien van de motieven van (oud-)studenten om hun reisproduct niet tijdig stop te zetten.

DUO informeert studenten op verschillende manieren voordat de vordering ingaat over de verplichting het reisproduct tijdig stop te zetten. Bussemaker is van mening dat deze communicatie op orde moet zijn. Een brief van de studentenorganisaties aan de Tweede Kamer is dan ook aanleiding voor de onderwijsminister om met de organisaties te kijken naar de wijze waarop de communicatie verloopt, gezien vanuit het gezichtspunt van de student. Zo wordt besproken welke verbetermogelijkheden zij nog zien.

Voor de zomer zal Bussemaker de Tweede Kamer informeren over de uitkomsten van het onderzoek en het overleg met de studentenorganisaties. 

© Nationale Onderwijsgids