Normal_collegezaal__studeren__leeg__daling__universiteit__hbo__hoger_onderwijs

De Vereniging Hogescholen heeft besloten een externe commissie te benoemen die de implementatie van het rapport 'Vreemde ogen dwingen' gaat evalueren. Het rapport uit 2012 had tot doel om alternatieven te bieden voor een mogelijke centrale examinering (van kernvakken) in het hbo. De commissie moet rond 1 december advies uitbrengen over haar bevindingen. Dat meldt Vereniging Hogescholen.

Een mogelijke centrale examinering in het hbo werd in 2012 bepleit naar aanleiding van maatschappelijke onrust over de kwaliteit van hbo-diploma's. De opdracht voor de commissie is om, tegen de achtergrond van de aanbevelingen uit het advies, na te gaan wat de stand van zaken in in de verschillende uitvoeringslijnen die de algemene vergadering van de Vereniging Hogescholen in 2012 heeft afgesproken. Dit met betrekking tot de implementatie van de aanbevelingen van de Commissie-Bruijn. Deze commissie deed vijf aanbevelingen, zoals dat iedere hogeschool, samen met ten minste twee andere hogescholen, deel neemt aan tenminste één pilot met een vorm van externe validering van toetsing en dat er vijf landelijke brede pilots komen met gezamenlijke toetsing.

De evaluatiecommissie bestaat uit Paul Rullman (voorzitter), voormalig lid van het college van bestuur van de Technische Universiteit Delft en thans voorzitter van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs, Janke Cohen-Schotanus, emeritus hoogleraar Onderzoek van onderwijs in de medische wetenschap, voormalig hoofd Centrum Innovatie en Onderzoek Medisch Onderwijs Universitair Medisch Centrum Groningen, voormalig lid van de Commissie-Bruijn, Desirée Joosten-ten Brinke, lector Eigentijds toetsen en beoordelen aan Fontys Hogescholen en Gerard van Drielen, voorzitter college van bestuur Christelijk Onderwijs Haaglanden, oud-lid college van bestuur Hogeschool Rotterdam.

© Nationale Onderwijsgids